Ultimul meşter de fluiere din Zarand
Copiii învăţau să cânte din fluier sau să lucreze la confecţionarea acestora înainte de a cunoaşte primele litere. Aproape că se năşteau cu aceste deprinderi. Astăzi, meşterii de fluiere au…
Copiii învăţau să cânte din fluier sau să lucreze la confecţionarea acestora înainte de a cunoaşte primele litere. Aproape că se năşteau cu aceste deprinderi. Astăzi, meşterii de fluiere au…
Eveniment crucial din viața omului, nunta însoțită de obiect făurit special – ulciorul. Alchimia culorii ulciorului implica pământuri de diferite soiuri, la fel precum alchimia sufletească ce-i unea și menținea…
În anul 2001 Mariana Gligor a pus bazele grupului de tulnicărese de la Cîmpeni, pe care l-a botezat «Grupul de tulnicărese Apuseni» cu scopul de a revigora, păstra şi transmite…
Eminescu dacolog. Eminesciene subintitulat Culegere de Studii (2018) este un volum reunind contribuții ale G. D. Iscru, Maria Ionescu, Gheorghe Bucur, Nicolae Leonăchescu, Simona Condurățeanu și Aurel David. Temele principale…
În 1910, după publicarea unui volum de documente din colecţia” Hurmuzaki” îi permite savantului Nicolae Iorga săse mute la Vălenii de Munte împreună cu familia în casa polcovnicului Panca,construită în…
Ioan Enache ne propune în această carte de poezie creștină un termen incitant iudacain / Iudacain deopotrivă adjectiv și substantiv propriu ca avertisment sever pentru zilele noastre, sugerînd desăvîrșirea în…
În oraşul unde s-a născut marele actor de comedie Grigore Vasiliu Birlic, nu exista o stradă care să-i poarte nunele, nu există o statuie care să ni-l amintească, nu există…
Sergiu Ciocârlan a scris o carte despre frumusețea Sfinților cărturari, fiindcă literatura există doar în virtutea acestei frumuseți care ne face liberi, care ne îndrumă spre Cel Ce este izvorul…
Cel care a gândit și cu dragoste fierbinte și entuziasm s-a dăruit idealului pentru luminarea țăranilor și pentru ridicarea nivelului de viață de pe Valea Teleajenului, în Teișani, a fost…
Kafka abordează fundamentala temă a fericirii printr-un paradox: „Ce sinucidere poate fi fericirea”. Castelul e, de fapt, un tratat de nefericire. Într-o lume fără Dumnezeu, hîrtiile stăpînesc oamenii, care ajung…