„Mândră Mărie”
Trăim în locuri binecuvântate de Dumnezeu, locuri frumoase, încărcate de verdeață, locuri în care lumina și liniștea sunt chiar din Grădina Maicii Domnului! Din păcate, nu avem ochi să le…
Trăim în locuri binecuvântate de Dumnezeu, locuri frumoase, încărcate de verdeață, locuri în care lumina și liniștea sunt chiar din Grădina Maicii Domnului! Din păcate, nu avem ochi să le…
În data de 4 decembrie, atît creștin ortodocșii cît și romano-catolicii o prăznuiesc pe Sfînta Mare Mucenică Varvara sau Barbara – „Mireasa lui Iisus Hristos”. Sfînta este cunoscută ca patroană…
Mîndră Mărie este denumirea unei nuanțe de albastru aparținînd unei case albastre din Hunedoara aflată într-o stare foarte precară. Albastrul poate fi socotit numitorul comun al Casei, al Bisericii și…
Cromatic învârtite prin fuiorul creației, țâpuriturile oșenești răsună dincolo de privire și cânt peste depărtări într-un frenetic danț. Culoare și ritm se înlănțuie în cel mai cumpănit joc: acolo petece…
Icoana pe sticlă se înscrie printre marile valori ale patrimoniului artistic românesc. Îmbinând calități esențiale ale ţăranului român, precum credinţa şi harul, ea este o veritabilă și neprețuită comoară pe…
Articolul prezintă ordine de dans ale balurilor organizate de Asociația femeilor evanghelice din Sibiu. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea la toate balurile erau tipărite astfel de ordine…
Ce poate fi mai frumos decât să îi oferi persoanei dragi o mică „atenție” făurită cu dragoste, răbdare și multă muncă? Câte gânduri, emoții și trăiri poate ascunde un obiect…
Adevărata natură a limbii traco-dace, precum și relația sa cu limba română, dar și cu limba latină a fost dintotdeauna greșit înțeleasă. Un număr mare de autori antici greci, dar…
În urmă cu jumătate de secol dantela era nelipsită din fiecare casă, ba mai mult, ocupa un loc de mare cinste în lada de zestre a fetelor de măritat, fiind…
Continuând tradiția preocupărilor pentru folclor din Țara Secașelor, Festivalul Datină străbună pe Secașe se derulează prin rotație, an de an, la sărbătoarea celor Trei Sfinți: Vasile, Grigore și Ioan. Ajuns…
Legendele despre licurici deschid căi spre cer dar și spre pământ. Fascinația pe care a exercitat-o această insectă a dat naștere unor explicații sub semnul frumosului – licuriciul se relevă…
O istorie uitată este cea a micii nobilimi românești din Transilvania. În cele patru articole serie(acesta fiind al treilea) ne vom concentra atenția pe urmele lăsate de aceștia în Țara…
Poetul Radu Gyr este reprezentativ pentru generația de intelectuali întemnițați politic. Avem nevoie de „vechiul duh fecund“ al înaintașilor, care i-a menținut liberi în spirit, exemplari creatori-mărturisitori.
Locul pentru casa de vacanță a domnului profesor Mircea Malița a fost ales datorită nucului, care la vremea respectivă, prin anii ’70, l-a fermecat. Dânsul spunea că nucul în credința…
Cu prilejul zilei de 24 IANUARIE 2023 – la împlinirea a 164 de ani de la UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, CASA MEMORIALĂ – MUZEU PICTOR ALEXANDRU ȚIPOIA a sărbătorit acest moment…