Argumente pentru o educație teantropică

De | 2023-09-29T17:24:16+00:00 29 septembrie 2023|

Educația actuală e superficială, teoretică și lipsită de omenie. Ea pregătește pentru a conduce afaceri, pentru a realiza diferite sarcini, pentru a dobîndi o profesie și un loc de muncă, dar nu pregătește pentru a vorbi despre noi înșine și despre dobîndirea asemănării cu Tatăl creator. Educația teantropică propune un curriculum ortodox și o metodologie educațională ortodoxă adecvată; ea aprinde și hrănește zelul pentru Dumnezeu și dragostea pentru aproapele, cultivă sămînța autocunoașterii și a discernămîntului, conducînd spre o înțelegere inspirată a lumii, punînd o bază solidă pentru vocația viitoare a copiilor.

Cu sau fără noroc

De | 2023-09-29T17:18:34+00:00 29 septembrie 2023|

De origine slavă, cuvântul „noroc” desemnează fie destinul favorabil al individului, fie șansa care se ivește, la un moment dat, în viața acestuia. Articolul aduce în prim-plan câteva dintre credințele și superstițiile autohtone privitoare la relația care se stabilește între om și noroc.

Călători și naturaliști transilvăneni sub imperiul exotismului Începuturile colecționismului românesc și interesul pentru obiectele de artă extrem-orientală

De | 2023-09-29T17:15:30+00:00 29 septembrie 2023|

Odată cu deschiderea culturilor extrem-orientale către civilizatiile occidentului european interesul pentru aceste lumi îndepartate apare și în rândurile elitelor românești. Printre primii care și-au manifestat interesul s-au numărat deopotrivă medici naturaliști transilvăneni care au avut ocazia de a călători în aceste zone îndepărtate cît și aristocrați și artiști români care trăiau și activau în Parisul devenit capitala mondială a japonismului.Cheile Juncului sunt niște chei scurte dar pitorești pe pârâul cu același nume din localitatea Dumbrava de Jos, comuna Ribița, niște chei prin care David Gheorghe trecea adesea. Toate întâmplările legate de David Gheorghe-vâlva lupilor, pe care le-am inclus în reportajul de drumeție, sunt culese de la consătenii săi, care spun că exact așa s-au întâmplat lucrurile.

În Vârteşcă, pe urmele vâlvei lupilor

De | 2023-09-29T21:57:31+00:00 29 septembrie 2023|

David Gheorghe a fost un locuitor al satului Dumbrava de Jos, comuna Ribița, județul Hunedoara, decedat prin anul 2006, în vârstă de aprox. 85 de ani. I se mai spunea Buzgaru sau Gigel. În toată zona era cunoscut ca vâlvă a lupilor. Conform vechilor credințe populare, există persoane care se nasc cu căiță (o pieliță sau escrescență pe cap) sau cu coadă (câteva vertebre în plus). Aceștia sunt denumiți vâlve sau moroi și au puteri nelimitate: să se transforme în diverse animale, să ia multiple înfățișări, să se deplaseze prin aer cu viteze mari, să fure laptele vacilor, să îmbolnăvească animalele din gospodărie, etc. Despre vâlva lupilor se credea că este conducătorul haitelor de lupi, spunându-le când și unde să atace. Beneficia bineînțeles de multe alte „puteri” și de temut de consăteni, iar renumele i se dusese în toată zona Bradului. Cheile Juncului sunt niște chei scurte dar pitorești pe pârâul cu același nume din localitatea Dumbrava de Jos, comuna Ribița, niște chei prin care David Gheorghe trecea adesea. Toate întâmplările legate de David Gheorghe-vâlva lupilor, pe care le-am inclus în reportajul de drumeție, sunt culese de la consătenii săi, care spun că exact așa s-au întâmplat lucrurile.

O contribuție hagiografică: Sfîntul Sfințit Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei

De | 2023-09-29T16:51:43+00:00 29 septembrie 2023|

Sergiu Ciocârlan înfățișează viața Sfîntului Sfințit Mucenic Ipatie, făcătorul de minuni, episcopul Gangrei, pomenit în calendarul ortodox la 31 mărțișor. A fost unul dintre sfinții participanți la primul sinod organizat la Niceea în 325, în timpul domniei înțeleptului împărat Constantin. În timpul vieții și după moartea sa martirică asemănătoare cu a Sfîntului arhidiacon Ștefan, a săvîrșit minuni: vindecări, îndreptarea ereticilor, ajutorarea săracilor.

„Casa Gaie” – un loc, o casă și peste 170 de ani de povești, trăiri și amintiri

De | 2023-09-29T16:40:30+00:00 29 septembrie 2023|

Povestea „Casei Gaie” începe cu mai bine de 170 de ani în localitatea Bozânta Mare, județul Maramureș. Specifică zonei etnografice Chioar, aceasta a fost construită în anul 1847, având un rol extrem de important în comunitate. Pe lângă generațiile care s-au născut, au copilărit și au crescut acolo, casa a fost folosită de către comunitate atât ca școală, cât și ca lăcaș de cult, în momentul în care biserica din sat a ars.

Lucian Blaga. Răscolitoare și duioase aduceri-aminte

De | 2023-09-29T16:32:10+00:00 29 septembrie 2023|

Sub albastrul imens al cerului, cu un deal uriaș în spate, deal cu apa și lunca Sebeșului la poale, pare a sugera acel spațiu mioritic, născut din ondulația deal-vale din gândirea sa filozofică, reflectată atât de pregnant în matricea stilistică a spiritualității noastre.

Adevărul despre Burebista

De | 2023-09-29T16:22:15+00:00 29 septembrie 2023|

Datorită unei politici nesăbuite de la noi, dar mai degrabă una minuțios gândită, istoria noastră străveche rămâne intenționat necercetată. In articolul de față, autorul arată că există o politică de escamotare a adevărului prin traducerea eronată a textului lui Strabon referitor la Burebista. Pentru edificare, în acest articol, textul original este reconsiderat și tradus corect, în care se arată că regele dac a fost detronat, nu ucis. Nu există în textele antice vreo asociere directă între moartea lui Caesar și cea a lui Burebista, așa cum face istoriografia românească.