Tabăra de fotografie ”Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste”

De

Județul Sălaj, aflat oarecum în umbra mai titratelor județe Cluj, Bihor sau Maramureș, are un mare potențial turistic, poate prea puțin exploatat, cu toate că există strategii de promovare pe termen lung ale factorilor decidenți. Puțini știu, poate, că Sălajul are cele mai multe biserici de lemn; puțini au auzit de Grădina Zmeilor sau de […]

Acasă între Râmnice – Jitia

De

Așezate într-un cadru natural deosebit, satele situate pe cursul superior al râului Râmnicul Sărat au fost descrise de Alexandru Odobescu în cartea sa  „Pseudokineghetikos”. Venind dinspre Buzău, scriitorul se oprește pe culmile Bisocii, fascinat de priveliştea ce i se desfăşura dinaintea ochilor : “sub aceste muchii pământul se lasă la vale în costişe și pripoare […]

CASA ATELIER GRAVOR GABRIEL POPESCU, MOMENTE: 1902-2017

De

În satul Gura Vulcanei, comuna Vulcana Pandele, județul Dâmbovița pe o străduţă care urcă uşor în pantă se înalţă un monument de arhitectură construit la începutul secolului al XX-lea: Casa atelier gravor Gabriel Popescu. Casa a fost construită între anii 1902 – 1905, Gabriel Popescu alegându-l pe arhitectul Alexandru Clavel pentru elaborarea planurilor casei. Casa se remarcă printr-un stil particular, în care natura materialelor de construcţie şi încadrarea în peisaj o fac unică şi subliniază creativitatea celor doi buni prieteni. În anul 1923, casa a intrat în proprietatea fratelui artistului, inginerul silvic Ioan Gr. Popescu. Prin grija urmaşilor artistului Gabriel Popescu, clădirea a fost păstrată fără a i se aduce modificări importante şi ulterior donată prin d-na avocat Lizica Popescu, Muzeului Judeţean Târgovişte, în vederea deschiderii unei case memoriale, dar şi a unui loc de creaţie pentru artişti contemporani.

TIPSIA DE LA URZICENI

De

Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, deține în patrimoniul său o piesă de orfevrărie, cunoscută sub numele de Tipsia de la Urziceni , donată de doamna Suzana Stere Paleologu, nora lui Constantin Stere.
Tipsia de la Urziceni este o piesă de o importanță excepțională, atât prin raritatea ei ca mărturie a artei argintăriei la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar și ca vestigiu al domniei lui Alexandru Moruzzi (1750-1807) în Țara Românească, din timpul căruia realizările artistice sunt aproape necunoscute. A fost realizată din argint aurit, în anul 1799, într-un atelier din Țara Românească la cererea domnitorului .

Tipărituri ilustrate rare din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu

De

Lucrarea reprezintă rezultatul cercetării patrimoniului muzeului amintit în titlu din cadrul complexului muzeal ieșean și se referă la o colecție de 19 reviste ilustrate editate în Franța anului 1889, Paris illustré, revistă cu apariție săptămânală, care se ocupă de viața culturală, în întregul ei,  dintr-un mare oraș european cum este Parisul. Revista constituie o mărturie memorială de mare importanță, creionând imaginea culturală cvasi completă a efervescenței  din jurul diverselor evenimente, precum cele legate de artele plastice, muzica, spectacol, personalități etc. Revista apare în condiții grafice deosebite, este bine conservată, iar ilustrațiile sepia, alb negru sau color de foarte bună calitate vorbesc de condițiile de tipar excepționale și reprezintă reproduceri după lucrări plastice (desen, acuarela, pictură pe pânză, grafică) ale artiștilor contemporani.  

Meșteșugul șezătorii la Roșia – Bihor

De

Autorul a reușit să filmeze o șezătoare tradițională bihoreană în toată splendoarea ei tradițională și ne îmbie să luăm contact din nou cu românul neaoș – întru neuitare și cale lungă în viitor a celor bune și frumoase ale neamului nostru milenar.

„CUNUNIȚA” comunei Mădăras – Bihor

De

În cei aproape zece ani de activitate, Ansamblul CUNUNIȚA a adunat în palmaresul său premii importante, obținute la festivalurile și concursurile la care a participat atât în țară, cât și în străinătate.
În repertoriu ansamblul are dansuri specifice Bihorului: dans de fete „Lioara”, dans fecioresc, dansuri de perechi din zona Beiușului, a Aleșdului și de pe Valea Barcăului.

Expoziția permanentă „Nicolae Iorga”

De

Expoziția permanentă ,,Nicolae Iorga”existentă într-un liceu brăilean reprezintă un model replicabil prin care se păstrează valorile autentice, iar personalitățile noastre sunt aduse mai aproape de tineri.

Bani versus limbă, un meci de cîștigat!

De

Limba română este sacrificată pe altarul banilor. Fie că este vorba de mass media, edituri sau instituții de cultură, toate sunt tributare banilor în detrimentul limbii române. Ce putem face?