Într-unul din aceste momente aș picta-o eu pe Maria dacă aș ști să pictez!

De | 2021-03-23T18:46:02+00:00 23 martie 2021|

Și nici o femeie nu a avut șansa de a-l avea pe Dumnezeu pentru ea singură, un Dumnezeu atât de mic încât să-l poți lua în brațe și să-l acoperi de sărutări; un Dumnezeu atât de cald, care surâde și respiră; un Dumnezeu pe care să-L atingi și care râde. Într-unul din aceste momente aș picta-o eu pe Maria dacă aș ști să pictez!”

Mihail Gavril – Expoziția ,,Grăit-au cerurile și prin oamenii pământului”

De | 2021-04-16T20:22:48+00:00 23 martie 2021|

Mihail Gavril, creatorul de pictură care nu mai are nevoie de nici o prezentare - artist, teolog și pelerin în același timp - sintetizează în opera sa esența existențială, rostul și menirea omului în trecerea sa prin această dimensiune de spațiu și timp, oferind explicația ființării în detalii spirituale din cele mai profunde. ,,Grăit-au cerurile și prin oamenii Pământului” este o expoziție care cuprinde o serie de lucrări dintre cele mai reprezentative ale tematicii religioase pe care artistul o abordează cu fidelitatea unui apostol, confirmând, fără doar și poate, că harul și destinul său au fost predestinate. O expoziție ale cărei valori artistice concentrează ideea capacităților umane interne și interiorizate de a săvârși spiritual atingerea hotarului nevăzut și de a ne face părtași la dependența neîndoielnică existentă între Om, Natură, Univers, Divinitate.

Pedagogia mamei

De | 2021-03-23T17:36:38+00:00 23 martie 2021|

Cea mai înălţătoare pildă de muncă şi jertfă pentru creşterea şi ocrotirea copiilor ne-o dă Mama. Numai ea posedă toate delicateţile sufletului omenesc şi munceşte din răsputeri ca să le dea moştenire copiilor. În împlinirea acestei sfinte munci, ea simte o înaltă chemare.

Crucea de drimoc – o altă ipostază a mărțișorului

De | 2021-03-23T15:15:13+00:00 23 martie 2021|

Crucea de drimoc se pune în pieptul copiilor în seara de Bobotează, pentru a fi frumoși și sănătoși tot anul. Ea se confecționează din firul de drimoc (Viburnum lantana) aflat în componența Păpușii de lumină sau a Păpușii Ciurlicatului, cu rol important în obiceiul Ciurlicatului care se practica în seara de Bobotează în unele localități din Țara Zarandului. Crucea de drimoc avea menirea de a aduce frumusețea și sănătatea copiilor care o purtau în piept, de a-i apăra de orice influență malefică. Ea se păstra în piept până la cântatul cucului, când era aruncată în urma lui. Se observă similitudinea crucii de drimoc, atât în aspect cât și ca proprietăți ale acesteia, cu tradiționalul mărțișor. Ea poate fi considerată ca o altă variantă locală a acestuia.

Daniela Moraru – ferestre sufletești

De | 2021-03-23T17:41:52+00:00 23 martie 2021|

Daniela Moraru este o artistă aflată în plină maturitate creatoare. Însemnările de față se referă la fotografiile primite în format electronic de la expoziția organizată de Galeriile de artă din Ploiești. Invit cititorii să aprecieze o parte dintre fotografiile primite.

Cântecul zorilor

De | 2021-03-23T14:46:38+00:00 23 martie 2021|

Durerea provocată de dispariţia prin moarte a unui membru al comunităţii nu poate fi atenuată decât prin încercarea de a face o legătură între lumea de aici şi cea de dincolo în cadru unui ceremonial funerar. Această legătură se stabileşte printr-un cântec ritual funerar, ca dialog cu cosmosul, reprezentat prin zorile personificate, cărora li se cere aici, oprirea timpului până ce se vor găti cele necesare pentru călătoria mortului.

Părintele Visarion Iugulescu rezistînd sub prigoana comunistă

De | 2021-03-23T15:52:21+00:00 23 martie 2021|

Cartea înfățișează în lumina adevărului exemplara lucrare pastoral-misionară a părintelui Visarion Iugulescu desfășurată, între altele, și la Biserica Sfîntul Nicolae-Sîrbi din capitală. Prigonit de regimul ateu, părintele duhovnic și-a continuat curajos misiunea predicînd ca invitat în biserici din București și din diferite localități. Cîteva dintre învățăturile sale sînt redate de către autorul volumului ca argumente spre a se înlătura falsa imagine creată de securitate înainte de 1989. Autorul a întreprins o amplă documentare prin diferite arhive, contribuind hotărîtor prin demersul de față la alcătuirea biografiei reale a pr. Visarion Iugulescu.

Costică Onuță și terapia prin culoare

De | 2021-03-23T14:33:38+00:00 23 martie 2021|

Costică Onuță este un nume de referință în pictura naivă, fiind unul dintre cei mai apreciați artiști atât pe plan național cât și international, în 2011 primind distincția de «Cel mai bun pictor naiv al anului». ,,Naivul" din Draxeni așa cum este cunoscut în spațiul în care activează de peste 42 de ani este membru al Cenaclului ,,Arta" din Vaslui și membru fondator al grupării ,,MoldART". Deși începuturile sale ca artist sunt legate de o perioadă „neagră” din viața sa, lupta cu nemilosul cancer, artistul mărturisește că pictura naivă a funcționat ca terapie prin culoare în cazul său.

Impactul legislativ în sfera sanitară a moravurilor ușoare din Caransebeșul interbelic*

De | 2021-03-23T14:24:59+00:00 23 martie 2021|

Modul de viață dezorganizat, insalubru în cele mai dese cazuri, din timpul și de după Primul Război Mondial, manifestat în special de populația rurală, a fost cauza ce a pricinuit răspândirea unor maladii contagioase de tip veneric, ce puteau afecta iminent curba mortalității spre un trend ascendent. Sursa principală de diseminare a flagelului veneric l-a constituit actul sexual efectuat în condiții precare, fiind posibil unele persoane infectate să fi fost femei de moravuri ușoare, altele suferind consecința implicării propriilor bărbați în escapade amoroase clandestine. Fenomenul prostituției, în special acela clandestin, a reprezentat un real pericol de infectare cu sifilis. În consecință, abordarea acestei controversate și îndelung dezbătute teme, aduce în discuție prostituția odată ca element antitetic în raport cu componentele sociale, medicale și religioase ale societății, iar pe de altă parte ca o rezultantă a unui conglomerat de factori izvorâți din instinctul primar al supraviețuirii.

Din lada de zestre a Țării Lăpușului

De | 2021-03-23T13:10:00+00:00 23 martie 2021|

Din dorința de a valorifica autenticele și străvechile comori ale poporului nostru și din respectul pe care consider că trebuie să îl avem față de munca străbunilor, am reușit să pătrund în tainele poveștii pieptarului din Țara Lăpușului.

Fierăritul la Vălenii de Munte (II)

De | 2021-03-23T13:00:16+00:00 23 martie 2021|

Fierăritul, meșteșug rezervat în exclusivitatea bărbaților a cunoscut și la Vălenii de Munte o anumită dezvoltare datorată pe de o parte cărăușiei, iar pe de altă parte agriculturii. Unele unelte agricole au apărut și s-au perfecționat în timp datorită preocupărilor străvechi ale agricultorilor de pretutindeni, de ușurare a muncilor și de obținere a cât mai multor produse de pe terenurile cultivate. Vechimea uneltelor indică și practicarea agriculturii pe aceste meleaguri (la Drajna de Jos – Prahova a fost descoperit un important depozit de bronzuri secolul XIII î.e.n.).

Despre vremea „pandemiei”

De | 2021-03-23T15:51:34+00:00 23 martie 2021|

Cartea pr. dr. Claudiu Băzăvan abordează teme de actualitate așa cum se precizează în subtitlul „Mistuiri din vremea pandemiei“. Cîteva dintre capitolele volumului se intitulează Uși zăvorîte, Însemnări din pribegie, Efectul fluturelui, Afară cu intrușii!, Lumina par avion și surogate binecuvîntate, Cașcaval la televizor, Pentru durerile și lacrimile voastre, Experții în lingurițe...