DESPRE SUBSTRATUL LIMBII GRECEȘTI
Limba greacă are un mare număr de cuvinte din substratul pre-grecesc, limbă pe care grecii antici o numeau pelasgă. Multă vreme această limbă a fost considerată a fi o limbă…
OBSERVAȚII PRIVIND STATUTUL PREPOZIȚIEI „A” ÎN LIMBA ROMÂNĂ
Abstract: The aim of this study is to analyze the behaviour of the preposition ”a” in the Romanian language. Having a reduced phonetic body, it is one of the most…
A ALES SĂ-ȘI AJUTE ȚARA
Ecaterina(Cocuţa)Vogoride, fiica poetului Costache Conachi, a fost căsătorită cu N.Vogoride, funcţionar învestit de turci cu dregătoria de caimacan(locţiitor de domn) al Moldovei. La cererea turcilor, acesta reuşeşte să falsifice rezultatele…
CENTENAR – SALON DE ARTĂ VIZUALĂ
Cum ne arată istoria, începând din toamna anului 1916, la Iași se afla în refugiu capitala ţării, suveranul, parlamentul, guvernul şi principalele instituţii ale statului. Deși condițiile războiului au impus…
Mitul eroului care omoară balaurul în balada românească – Iovan Iorgovan
În acest articol autoarea face o analiză comparată a baladei Iovan Iorgovan în relație cu mituri arhaice indo-europene, încercând să stabilească locul mitului românesc în relație cu mitul eroului indo-european…
FEMEIA ROMÂNCĂ LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI al XX-lea. ÎNVĂŢĂTOAREA VETURIA PAPP DIN BEIUŞ – Restituiri
Învăţătoarea Veturia Papp, căs. Lapedatu, face parte din şirul DISTINSELOR şi ENERGICELOR DOAMNE care au dat sens vieţii oamenilor din Ţara Beiuşului. Fiică de protopop, soţie de ministru de finanţe,…
PRIVIND ISTORIA ÎN OCHI. 100 DE PORTRETE DE ȚĂRANI TRANSILVĂNENI: o expoziție virtuală a Muzeului Etnografic al Transilvaniei dedicată Centenarului Marii Uniri
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a lansat la începutul anului 2018 expoziția virtuală de fotografii de arhivă „100 de portrete de țărani transilvăneni”. Expoziția face parte dintr-un amplu program multianual de…
Contribuţii la elucidarea termenului de barabă şi momârlan
Termenul de momârlan a fost adus şi introdus în deceniul V-VI al secolului al XIX-lea de către italienii beleunezi veniţi în Valea Jiului tot ca muncitori forestieri la bocşeriile care…
MÂINILE ÎNTR-O RUGĂCIUNE TRIMISĂ CERULUI PENTRU NOI, URMAȘII
Tradițiile românilor sunt comori ce nu ar trebui uitate sau părăsite si nici schimbate cu alte obiceiuri importate din alte țări. Ele sunt ale noastre, ne caracterizează, ne definesc și…