Fată, monahie, stareță
Între anii 1937 – 1955, ortodoxia românească a fost marcată de viața și activitatea duhovnicească a unei fete, monahii, stareță mai apoi, care, prin viziunile, predicile și trăirea sa ortodoxă…
Bogza Gheorghe
FIȘĂ DATE PERSONALE Bogza V. Gheorghe – inginer; scriitor și documentarist amator, preocupat în special de istoria zonei Onești – Borzești (din judetul Bacău) și a împrejurimilor acesteia; minicolecționar; iubitor de artă și de frumos. VÂRSTA: 48 ANI, zodia Gemeni (10.06.1969) CV LITERAR A debutat cu două poezii religioase în revista „Credinţa ortodoxă” (din jud. Bacău), în numerele din mai şi septembrie 1998. Premiul special al Concursului de Literatură Creştină – Daniel Turcea, ediţia a 2-a, la secţiunea Imnografie (poezie), în data de 27 martie 1999. Premiul întâi la Concursul literar “Poveste fără sfârşit … interferenţe artistice”, ediţia a 2-a, grupa de vârstă peste 25 ani, organizat de Biblioteca municipală „Radu Rosetti” din Oneşti, în septembrie 2000. Premiul Editurii „Timpul” la Concursul naţional de creaţie literară „Ion Creangă – Poveşti” ediţia a X-a, 2008. În volumul tipărit după concurs, intitulat „Poveștile de la Bojdeucă”, îi apare povestea „Basm de adormit copilăria”. A publicat articole cu caracter social, cultural și istoric în Ziarul „Ora 25” din Onești, în perioada 2011 – 2013. A publicat sporadic materiale în Revista de cultură, civilizație și de atitudine „Expresia ideii” editată de Asociația „Clubul Expresia Ideii” din anii 2013 și 2015. A publicat două materiale în volumul omagial „Onești – 555 ani de la atestarea sa documentară” apărut în 2013 sub egida Asociației „Clubul Expresia Ideii”. A publicat o povestire pentru copii în volumul 5: „Expresia Ideii – Cu pupici pentru cei mici” apărut în 2013. A publicat sporadic articole cu caracter istoric și cultural în Revista de cultură, educație patriotică și de cinstire a eroilor „Bacăul istoric” editată de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Col. Corneliu Chirieș” Bacău, în perioada 2013 – 2016, etc Membru de-a lungul timpului al mai multor fundații și asociații cu caracter social, cultural și creștin-ortodox din Onești și Bacău. Prezent, în timp, la multe din activitățile desfășurate la Biblioteca municipală „Radu Rosetti” și la Muzeul de Istorie din Onești. CĂRȚI PUBLICATE 1. Borzești 1904 – Marea Serbare închinată Voievodului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, la împlinirea a 400 de ani de la săvârșirea sa, Editura Karta, Onești, 2014. 2. Detinuți politic din Coloniile de muncă forțată de la Onești și Borzești, culegere de texte concentraționare, apăruta (fără editură) la Onești în 2015. 3. Stejarii Măriei Sale Ștefan Vodă cel Sfânt, Editura Karta, Onești, 2016.
Între anii 1937 – 1955, ortodoxia românească a fost marcată de viața și activitatea duhovnicească a unei fete, monahii, stareță mai apoi, care, prin viziunile, predicile și trăirea sa ortodoxă…