Dan Uza

Dan Uza

(n. 1984) a absolvit Facultatea de științe economice din cadrul Universitatii Babeș-Bolyai. Printre pasiunile sale se numără arheoastronomia, astrologia, etnografia și cadranele solare. A proiectat și realizat mai multe cadrane solare și a contribuit la popularizarea gnomonicii prin mai multe articole apărute în publicații periodice din țară(revistele "Perseus" și "Pași spre infinit") și din străinătate("The Compendium" – SUA, "British Sundial Society Bulletin" – Marea Britanie). Este autorul volumelor "Cercul de stele: astronomie, destin și nemurire" (2012) -o colectie de eseuri cu conținut astronomic- și "Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș" (2014)- singurul inventar fotografic al cadranelor solare din țara noastră. Membru fondator al Astroclubului Borealis din Cluj-Napoca(2010).

Pe urmele cadranelor solare din Transilvania

De | 2016-10-06T12:53:48+00:00 22 iunie 2016|

Articolul prezintă pe scurt funcţionalitatea, istoria, starea cadranelor solare din nord-vestul României, precum şi cercetările autorului întreprinse în ultimii ani referitoare la acest subiect.

UN CREȘTINISM COSMIC: BIBLIA ȘI CONSTELAȚIILE LA ROMÂNI

De | 2016-03-23T12:02:07+00:00 15 decembrie 2015|

Țăranul român vedea în constelația zodiacală a Peştilor doi crapi, pe care îi lega de episodul biblic al hrănirii celor 5000 de oameni de către Iisus, atunci când cinci pâini de orz și doi pești au format o masă îmbelșugată (Ioan VI:1-15). Pe şarpele care a ademenit-o pe Eva el îl regăsea în constelaţia Ofiuc, denumită şi Calea rătăciţilor, pentru că ea pare răsfirată în toate direcţiile. Conform credinţelor populare, această grupare de stele vădește calea pe care vor rătăci oamenii păcătoşi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului.