Gabriela Filip

Gabriela Filip

Muzeograf la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș Pasiuni, proiecte personale: Descoperind viața de muzeograf, cu toate provocările ei, am ajuns să văd muzeul ca pe o a doua mea casă. În această lume, totul capătă un alt sens, pe care reușesc să îl descopăr pe măsură ce pătrund în tainele poveștilor fiecărui obiect în parte, astfel că, pentru viitor îmi doresc să cunosc cât mai mult din ceea ce înseamnă viața satului românesc. Totodată, munca pe care o desfășor zilnic, a ajuns să se împletească, cum nu se putea mai frumos, cu pasiunea mea pentru folclorul românesc, pentru muzica autentică, dorindu-mi pe viitor să readuc la viață horile străbune. De asemenea, în timpul liber îmi place să călătoresc, să citesc, dar și să particip la activități cu cântec, joc și voie bună.

Căucul – mărturie a ocupațiilor arhaice

De | 2021-09-22T18:11:29+00:00 22 septembrie 2021|

Căucul reprezintă o dovadă incontestabilă a existenței păstoritului ca veche ocupație tradițională și a măiestriei făuritorilor, care au creat aceste obiecte, regăsite cel mai adesea în „tabloul” stânei, în timpul șederii lor cu oile la munte, în afara hotarului satului.

Din lada de zestre a Țării Lăpușului

De | 2021-03-23T13:10:00+00:00 23 martie 2021|

Din dorința de a valorifica autenticele și străvechile comori ale poporului nostru și din respectul pe care consider că trebuie să îl avem față de munca străbunilor, am reușit să pătrund în tainele poveștii pieptarului din Țara Lăpușului.