Steluța Boroghină

Steluța Boroghină

Medic din Grădina Maicii Domnului, preocupată de istoria și sociologia artei

V.
Prof. George Oprescu – Dobândirea pasiunii pentru arta extrem-orientală prin intermediul „Școlii de la Institutul Cantacuzino”

De | 2024-03-24T17:06:35+00:00 21 martie 2024|

De-a lungul timpului relația dintre medici si artiști a fost una privilegiată. Perioada de formare cel mai adesea petrecută în marile capitale europene, cu precădere la Paris a dus la crearea unor legături continuate mai apoi pe parcursul întregii lor vieți. Gusturile și pasiunile comune au stat la baza acestor legături și a realizărilor la care au participat deopotrivă pe parcursul procesului de realizare a modernizării României. Un exemplu elocvent al acestor legături dintre medici și oamenii de artă îl reprezintă și împărtășirea pasiunii pentru arta extrem-orientală care a dus la crearea unor admirabile colecții de gravuri japoneze în lemn, colecționate cu gândul de a sta la baza organizării unor expuneri muzeale precum cea din cadrul Muzeului Toma Stelian. Această pasiune pentru variatele forme artistice extrem-orientale a fost preluată în generațiile următoare de câțiva medici formați în atmosfera culturală a Școlii Cantacuziniste, preluând spiritul acesteia.

Ion Cantacuzino: întemeietor de instituții medicale și colecţionar-connaisseur

De | 2023-12-12T21:43:24+00:00 12 decembrie 2023|

Prof. Ion Cantacuzino și discipolii săi din cercul cantacuzinist au jucat un rol important și binecunoscut în istoria mediciniii românești și deopotrivă, un rol despre care se vorbește încă prea puțin în istoria colecționismului românesc de artă. Una dintre pasiunile împărtășite de ei a fost și cea pentru arta extrem-orientală, în care au devenil adevărați cunoscători și mai ales donatori, participând la crearea primei expuneri permanente de acest fel din România.

Călători și naturaliști transilvăneni sub imperiul exotismului Începuturile colecționismului românesc și interesul pentru obiectele de artă extrem-orientală

De | 2023-09-29T17:15:30+00:00 29 septembrie 2023|

Odată cu deschiderea culturilor extrem-orientale către civilizatiile occidentului european interesul pentru aceste lumi îndepartate apare și în rândurile elitelor românești. Printre primii care și-au manifestat interesul s-au numărat deopotrivă medici naturaliști transilvăneni care au avut ocazia de a călători în aceste zone îndepărtate cît și aristocrați și artiști români care trăiau și activau în Parisul devenit capitala mondială a japonismului.Cheile Juncului sunt niște chei scurte dar pitorești pe pârâul cu același nume din localitatea Dumbrava de Jos, comuna Ribița, niște chei prin care David Gheorghe trecea adesea. Toate întâmplările legate de David Gheorghe-vâlva lupilor, pe care le-am inclus în reportajul de drumeție, sunt culese de la consătenii săi, care spun că exact așa s-au întâmplat lucrurile.