Victor Ravini

Victor Ravini

Cercetător din Grădina Maicii Domnului Am absolvit: Universitatea din Timișoara, facultatea de filologie, secția de română principal și germană secundar. Universitatea din Göteborg, facultatea de știința religiilor. Universitatea Scandinavă de Management (Skandinaviska Ledarhögskolan). Activitatea profesională: Profesor de română într-un sat maghiar din raionul Sf. Gheorghe, regiunea Brașov, apoi la o școală profesională din Brașov. Traducător poliglot la Autotractor-Dacia Brașov. Traducător la Universaltractor București. Traducător pe șantierele românești din străinătate, trimis de către Vulcan București. Profesor de germană la Școala germană din Göteborg, de franceză și engleză la alte școli. Profesor de literatură suedeză și istorie la liceul din Alingsås, la secția umanistă. Am predat despre valorile etice și morale din sistemul suedez de învățământ, la facultatea de pedagogie de la Universitatea din Borås. Am scris articole de pedagogie în publicații universitare și de specialitate din Suedia. Am lucrat în redacția revistei de literatură și filozofie Ord&Bild. Am scris în suedeză cărți și articole în cotidiene. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Viața personală: La pensie, m-am stabilit în Franța. Continui să dețin o funcție remunerată la Centrul Scriitorilor din Vestul Suediei (Författarcentrum Väst). Am o fiică pe care am crescut-o singur. Este maître de conférence la Sorbonne în Paris și redactor șef, cu salariu, la revista tipărită Paletten din Göteborg, critic literar, critic de artă, autoare de cărți și comisar de expoziții de artă.

Locul Mioriței în literatura universală

De | 2020-03-22T19:49:41+00:00 22 martie 2020|

Miorița este apreciată de străini ca „una dintre marile creații clasice din literatura universală.” Unii dintre noi au înțeles-o greșit și o disprețuiesc. Arăt aici câteva din cauzele care au dus la înțelegerea greșită a Mioriței, au semănat confuzii sau neadevăruri. Arăt și câteva din valorile poetice și de filozofie a vieții, ce fac din Miorița una din marile contribuții ale românilor la tezaurul culturii universale, de mare actualitate azi, ca ghid de înălțare în sferele cerești ale poeziei, pentru oricine, de oriunde ar fi

Prea mulți își bat joc de ciobani – cui lăsăm Miorița și cum o lăsăm?

De | 2019-12-18T21:38:17+00:00 17 decembrie 2019|

Miorița nu prezintă o ucidere adevărată, ci un ritual ciobănesc cu aspect teatral și cu semnificații simbolice, care se repetă așa cum cere datina. Ciobanul nu este o ființă reală, ci un personaj literar, un erou mitologic. În Miorița sunt aceleași procedee literare și aceeași tematică de înălțare spirituală deasupra intereselor lumești, ca și în alte celebre capodopere din literatura universală.