Victor Ravini

Victor Ravini

Cercetător din Grădina Maicii Domnului Am absolvit: Universitatea din Timișoara, facultatea de filologie, secția de română principal și germană secundar. Universitatea din Göteborg, facultatea de știința religiilor. Universitatea Scandinavă de Management (Skandinaviska Ledarhögskolan). Activitatea profesională: Profesor de română într-un sat maghiar din raionul Sf. Gheorghe, regiunea Brașov, apoi la o școală profesională din Brașov. Traducător poliglot la Autotractor-Dacia Brașov. Traducător la Universaltractor București. Traducător pe șantierele românești din străinătate, trimis de către Vulcan București. Profesor de germană la Școala germană din Göteborg, de franceză și engleză la alte școli. Profesor de literatură suedeză și istorie la liceul din Alingsås, la secția umanistă. Am predat despre valorile etice și morale din sistemul suedez de învățământ, la facultatea de pedagogie de la Universitatea din Borås. Am scris articole de pedagogie în publicații universitare și de specialitate din Suedia. Am lucrat în redacția revistei de literatură și filozofie Ord&Bild. Am scris în suedeză cărți și articole în cotidiene. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Viața personală: La pensie, m-am stabilit în Franța. Continui să dețin o funcție remunerată la Centrul Scriitorilor din Vestul Suediei (Författarcentrum Väst). Am o fiică pe care am crescut-o singur. Este maître de conférence la Sorbonne în Paris și redactor șef, cu salariu, la revista tipărită Paletten din Göteborg, critic literar, critic de artă, autoare de cărți și comisar de expoziții de artă.

De unde vine disprețul pentru Miorița?

De | 2021-03-23T07:40:34+00:00 21 decembrie 2020|

Miorița, în varianta publicată de Vasile Alecsandri, a influențat favorabil opinia marilor puteri, care au considerat că o națiune, care a creat o asemnea capodoperă, are dreptul să aibă un stat național. Miorița a atârnat în balanță ca un argument diplomatic, când marile puteri au fost de acord cu Unirea de la 1859.

Miorița capodoperă universală

De | 2020-09-23T10:20:08+00:00 22 septembrie 2020|

Miorița a stârnit admirația intelectualilor occidentali și a influențat marile puteri, care au zis că un popor cu o asemenea capodoperă națională, merită să aibă un stat național. Miorița a contribuit la formarea statului național România la 1859. Unii români o disprețuiesc și vor să fie scoasă din cărți și uitată. Cum se face că tocmai una dintre marile creații clasice ale literaturii universale să devină inacceptabilă în propria sa țară? Unde s-a mai pomenit așa ceva, cu o poezie? De unde atâta ură împotriva ei? Orice poem național unește poporul. Cum se face că acest poem dezbină? Nu Miorița să fie scoasă din școli, ci nălucirile vătămătoare ale câtorva somități orbite de propria lor strălucire, care și-au pus frustrările personale pe seama ciobanului și a întregii țări. Am analizat 973 de variante ale Mioriței și am arătat pentru ce occidentalii o elogiază și de ce unii români au înțeles-o anapoda.

Cercetarea Mioriței a fost deficitară

De | 2020-06-23T22:09:57+00:00 23 iunie 2020|

Cercetarea Mioriței s-a făcut cu o metodologie deficitară, învechită și a dus la o înțelegere greșită a textului. S-a crezut că ar fi vorba de o crimă josnică, iar ciobanul ar fi un om laș, care acceptă moartea fără împotrivire. Așa s-a ajuns la denigrarea ciobanului, a românilor și la ura față de cea mai frumoasă poezie a strămoșilor noștri. Eu analizez Miorița cu o metodologe științifică, învățată la Universitate în Suedia și arăt pe ce criterii a fost considerată de occidentali ca fiind una din cele mai valoroase capodopere din literatura universală. În Miorița natura este divinizată, divinitatea umanizată, iar omul e îndumnezeit. Miorița este etern valabilă și actuală, ca un ghid de înălțare spirituală pe culmile poeziei și spiritualității, a oricărui om, de orice religie, de pe toate meridianele. A denigra Miorița sau a îl defăima pe Eminescu este mai grav decât a pune la cale o crimă împotriva identității noastre naționale. Este o gândire bolnavă.

Locul Mioriței în literatura universală

De | 2020-03-22T19:49:41+00:00 22 martie 2020|

Miorița este apreciată de străini ca „una dintre marile creații clasice din literatura universală.” Unii dintre noi au înțeles-o greșit și o disprețuiesc. Arăt aici câteva din cauzele care au dus la înțelegerea greșită a Mioriței, au semănat confuzii sau neadevăruri. Arăt și câteva din valorile poetice și de filozofie a vieții, ce fac din Miorița una din marile contribuții ale românilor la tezaurul culturii universale, de mare actualitate azi, ca ghid de înălțare în sferele cerești ale poeziei, pentru oricine, de oriunde ar fi

Prea mulți își bat joc de ciobani – cui lăsăm Miorița și cum o lăsăm?

De | 2019-12-18T21:38:17+00:00 17 decembrie 2019|

Miorița nu prezintă o ucidere adevărată, ci un ritual ciobănesc cu aspect teatral și cu semnificații simbolice, care se repetă așa cum cere datina. Ciobanul nu este o ființă reală, ci un personaj literar, un erou mitologic. În Miorița sunt aceleași procedee literare și aceeași tematică de înălțare spirituală deasupra intereselor lumești, ca și în alte celebre capodopere din literatura universală.