| | |

Corala „Bazil Anastasescu“ din Tîrgu Neamţ la douăzeci de ani de activitate

Continuând tradiţia muzicală a oraşului şi răspunzând dorinţei unui grup de intelectuali entuziaşti, iubitori ai cântului coral, a luat fiinţă în anul 1997 în Tîrgu Neamţ Corala „Bazil Anastasescu“, la iniţiativa profesorilor Eugenia şi George Tiugea. Înființarea acestei corale nu a fost întâmplătoare, dirijorii având o experiență de zece ani cu Corul comunei Vânători Neamț, unde au profesat la începutul carierei  muzicale, obținând rezultate notabile, care au motivat continuarea acestei activități.

[fusion_youtube id=”-zX7THJq4Zo” alignment=”center” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=””][/fusion_youtube]

Creată în cadrul Fundaţiei Culturale „Ion Creangă“, corala a primit numele compozitorului care a activat în oraşul nostru şi a înfiinţat primul cor din Tîrgu Neamţ în anul 1912, după pensionare. Bazil Anastasescu e pseudonimul lui Vasile Anastasiu (1851-1922). El a absolvit Seminarul Teologic și Conservatorul din Iași fiind profesor, compozitor si culegător de folclor din toate zonele țării, având și o bună colaborare cu Societatea corală „Carmen“ din București. Transformarea numelui său s-a produs după întoarcerea sa de la Paris, unde a studiat la Schola Canthorum.

Pe parcursul existenţei sale, corala a avut în componenţă între 25-30 de membri, aceştia fiind  profesori, studenți, elevi, medici, ingineri, preoți, funcționari, pensionari. Componența sa a fost într-o permanentă schimbare, din cauza plecării unor membri spre vestul Europei sau din alte motive obiective. S-ar putea considera ca un element deosebit tenacitatea cu care acest cor a rezistat atâția ani, cu toată această mobilitate și diversitate de membri, prin eforturi proprii și implicare atât ca timp dedicat repetițiilor, cât și din punct de vedere financiar, de cele mai multe ori pentru asigurarea mai multor vestimentații dar și pentru unele deplasări .

Repertoriul coralei cuprinde creaţii laice şi religioase ale compozitorilor români, dar şi  lucrări din literatura muzicală universală din perioada Renaşterii, Preclasicismului, Romantismului şi a secolului al XX-lea.

Corala „Bazil Anastasescu“ este prezentă în viaţa muzicală a oraşului la manifestări cu caracter tradiţional precum: „Zilele Oraşului“, „Zilele Cetaţii Neamţului“ – transformate în festival medieval –, „Zilele Francofoniei“, „Zilele Ion Creangă“, „Eminesciana“, dar şi la alte manifestări la care sunt invitaţi.

Concertele coralei, prezentate atât în ţară (la Piatra Neamţ, Paşcani, Iaşi), cât şi în străinătate – la Saint Just- Saint Rambert și la Ambierle – Franţa, în anul 1999,  la Jyväskylä  şi la Kuopio – Finlanda, în 2001,  precum şi la Copenhaga şi la Henne Strand – Danemarca, în 2001 –  au făcut cunoscut şi respectat oraşul nostru în lume.

Momentele memorabile ale concertului prezentat împreună cu Corala din Saint Just – Saint Rambert, (care a fost prezentă la Tîrgu Neamţ în anul 1995) au rămas pentru totdeauna în amintirea coristilor! Emoţiile trăite şi bucuria de a cânta fiecare în limba sa şi împreună în română şi în franceză, au ramas in amintire pentru totdeauna!

În anul 2000, după vizita unui grup de finlandezi ortodocşi din Protopopiatul Jyväskylä, organizată de dirijorii coralei la Tîrgu Neamţ, s-a primit invitaţia ca aceasta să concerteze în Finlanda. După multe repetiţii, concertul din țara celor „1000 de lacuri“ a devenit realitate şi am fost din nou impresionaţi de căldura şi respectul cu care am fost primiţi in toate localităţile în care am fost prezenţi. S-au legat prietenii, care dăinuie şi astăzi, iar publicul finlandez a aflat că în România, la Tîrgu Neamţ există cultură, civilizaţie, locuri încărcate de istorie, care merită văzute! În următorii ani, alte grupuri de finlandezi au vizitat oraşul nostru.

Vizita la Episcopia Ortodoxă din Kuopio a făcut să ne simţim ca acasă, bucurându-ne şi de trăirea înălţătoare a momentelor Sfintei Liturghii, săvârşită de către un sobor de preoţii români şi finlandezi! Noi, românii, am acumulat din contactul cu civilizaţia finlandeză o experienţă care  ne-a fost benefică în activitatea viitoare, iar finlandezii au introdus în cultura lor, dar şi pe harta lor turistică oraşul Tîrgu Neamţ.

Un moment de excepţie l-a constituit concertul desfăşurat în cadrul Vacanţelor Muzicale, ediţia 2003 la Tîrgu Neamţ,  împreună cu Corala „Cantores Amicitiae“ a Universităţii de Muzică „George Enescu“ din Iaşi, reeditat  în anul 2012 la Piatra Neamţ.  Corala a prezentat concerte, în mod periodic, remarcându-se cele aniversare din anii 2002, 2011, 2013, 2015, precum şi cele din perioada Crăciunului, cu tradiţionalele colinde.

În iulie 2016 corala „Bazil Anastasescu“ a fost invitată la un concert al prieteniei, în Franţa, împreună cu Corul oraşului Saint Just- Saint Rambert, care a fost prezent încă din anul 1995 pe scena Casei Culturii „Ion Creangă“ din Tîrgu Neamţ. Spectacolul prezentat de noi a creat multe momente emoţionante, care au reamintit atmosfera din anul 1999, când corala a concertat cu prilejul semnării în Franţa a documentelor de înfrăţire a celor două localităţi.

Anul 2017 a constituit apogeul activităţii Coralei „Bazil Anastatsescu“, fiind selectată să participe la Festivalul Internaţional Coral de la Ohrid Macedonia. Concurenţa se anunţa a fi foarte puternică, fapt care a determinat o pregătire intensă, iar participarea la festival a fost posibilă datorită finanţării primite de la Consiliul Local Tîrgu Neamţ şi a Consiliului Judeţean Neamţ, ca urmare a proiectelor depuse de Fundaţia de Dezvoltare Locală „Speranţa“ – Tîrgu Neamţ, pentru sprijinirea activităţii noastre culturale.

Atât efortul coriştilor, cât şi sprijinul comunităţii au fost încununate de succes la secţiunea concurs, Corala „Bazil Anastatsescu“ urcând pe podium cu premiul III.  Repertoriul prezentat la secţiunea folk s-a dorit o pledoarie pentru muzica românească din Moldova, Transilvania, Banat şi din alte zone ale ţării, care s-au bucurat de un mare succes la public.

Răsplătind fidelitatea publicului său, care a înţeles mesajul necesității includerii muzicii corale în preferinţele acestuia, corala „Bazil Anastasescu“  a organizat, în cadrul Zilelor „Ion Creangă“ – 2017, un concert aniversar care a oferit publicului un program cu multe surprize muzicale, prezentând piese corale din concertele celor douăzeci de ani de existență, selectate din arhiva video a formației. La sfârșitul concertului au urcat pe scenă foști coriști (cincisprezece din cei treizeci plecați), care au interpretat împreună cu actualii membri două piese cunoscute de toți.

Prin toate concertele sale Corala „Bazil Anastasescu“ a oferit publicului muzică de calitate, demonstrând că armonia corală poate crea emoții puternice și momente agreabile, prin care viața culturală a urbei capătă identitate și diversitate în plan artistic. Așa cum fiecare gen muzical este preferat de un anumit segment social, și corala are, deja, publicul său care așteaptă și participă la concerte. Vizând prin activitatea ei sporiea pemanentă a calității muzicale, îmbogățirea și divesificaea epetoiului, corala are și meritul de a uni membrii săi (remarcând diversitatea profesiilor acestora) prin repetiții, iar apoi pe locuitorii orașului în momente de destindere și bucurie, create de audiția muzicii vocale.

Nu a fost ușor, dar experienţa acumulată prin cei douăzeci de ani de activitate ai Coralei „Bazil Anastasescu“, bazată pe dăruirea, pasiunea, efortul şi consecvenţa participanţilor, ne îndreptăţesc să sperăm că această formaţie reprezentativă a comunităţii noastre va continua să promoveze valorile culturale ale oraşului Tîrgu Neamţ şi ale judeţului nostru în ţară şi în străinătate.