Cununile de Rusalii la Şieuţ

În satele noastre mai regăsim încă şi astăzi obiceiuri străvechi, tradiţionale, specifice ţăranului român, care se mai practică cu ocazia diferitelor sărbători. În judeţul Bistriţa-Năsăud, un astfel de obicei care a trecut testul timpului este cel al „Cununilor de Rusalii la Şieuţ”.

În urmă cu aproape şase ani de zile am ajuns la Şieuţ, iar datorită activităţilor culturale pe care le desfăşor am reuşit să cunosc mai bine zona şi oamenii locului. Astfel, în primăvara anului 2014, am decis să realizez o amplă cercetare de teren în zonă, cu scopul de a descoperi obiceiurile şi tradiţiile satului, dar şi pentru a le pune în valoare şi a le face cunoscute publicului larg.

Aşadar, din vorbă în vorbă, oamenii satului mi-au povestit despre un obicei vechi al locului, care nu s-a pierdut din tradiţia satului, practicându-se încă şi astăzi întocmai ca în vechime. Cercetarea obiceiului „Cununile de Rusalii la Şieuţ” s-a concretizat prin apariţia filmului documentar etnografic cu acelaşi nume, producţie realizată împreună cu colegul Cristian Vrăzmaş de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Astfel, sâmbătă seara, înainte de duminica Rusaliilor, fetele tinere din satul Şieuţ (având, de regulă, între 13 şi 15 ani) ies la câmp, în ţarină, acolo unde este holda de grâu, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Făcutul acestor cununi este însoţit de un cântec specific pe care fetele îl cunosc şi îl interpretează aproape ritualic. După ce termină de făcut cununile, fetele le ascund, însă băieţii vin spre înserat să le caute; dacă le găsesc, aceştia le fură sau le ascund în alte locuri, iar fetele trebuie să le refacă.

Un alt moment aşteptat de întreaga comunitate este reîntoarcerea fetelor din ţarină spre sat, atunci când băieţii ies în drum şi le udă cu apă. Sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare pe tineri pe uliţele satului sau pe la porţi, fiind curioşi să vadă fetele care au făcut cununile în acel an.

Duminică, în ziua de Rusalii, tot satul merge la biserică, oamenii fiind îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie de sărbătoare. După slujba de la biserică, preotul şi credincioşii ies în ţarină, iar acolo se face slujba specială de sfinţire.

Mai apoi are loc un ritual specific, cel al cununilor fetelor. Acestea sunt aduse de tinerele satului din ţarină (din holdă sau din locurile unde le-au ascuns în seara precedentă), fiind însoţite de cântecului specific al cununii, iar apoi sunt sfinţite de preot şi sunt puse la răstigniri, la răspântii de drumuri sau în biserică – la cruci şi la icoane.

Filmul pe care l-am realizat în vara anului 2014 la Şieuţ, chiar de Rusalii, prezintă acest obicei vechi al locului care se practică în sat de peste 100 de ani, tradiţia păstrându-se vie şi nealterată până în zilele noastre, producţia reuşind să surprindă într-un mod inedit atât performarea lui actuală, cât şi mărturii ale celor care l-au trăit în urmă cu zeci de ani.

Satul Şieuţ se remarcă prin unicitatea tradiţiilor, de o valoare inestimabilă, autenticitatea şi frumuseţea portului popular şi bogăţia repertoriului muzical şi coregrafic, toate aceste elemente stând ca dovadă vie a nealterării folclorului dintr-o zonă deosebită, cu oameni calzi şi primitori, harnici şi gospodari desăvârşiţi.

În perioada 10-11 decembrie 2015 s-a desfăşurat la Galaţi Concursul Naţional de Film Etnografic şi Imagini-Document „Ipostaze etnografice”. Evenimentul a fost organizat de Serviciul Cercetare, Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi. Acest festival concurs îşi propune valorificarea şi evidenţierea patrimoniului cultural prin intermediul fotografiilor şi filmelor cu tematică etnografică, dar şi încurajarea producţiei cinematografice de acest gen.

Juriul concursului a fost format din Rusalin Işfănoni – preşedinte juriu, doctor în etnologie şi arte vizuale, Alexandru Chiselev – membru, etnograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea şi Paul Buţa – membru, referent la Serviciul de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Tradiţiilor şi Creaţiei Populare al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.

La secţiunea film etnografic, Marele Premiu a fost obţinut de producţia „Cununile de Rusalii la Şieuţ”, un film documentar etnografic realizat de Cristian Vrăzmaş (regie, imagine şi montaj) şi Smaranda Mureşan (etnolog, îndrumător proiect), specialişti din cadrul Serviciului Cultură Tradiţională al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Aşadar, Marele Premiu obţinut de filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Şieuţ” în cadrul acestui festival concurs naţional dovedeşte încă o dată bogăţia pe care o deţin satele judeţului nostru prin purtătorii şi păstrătorii de valori tradiţionale.

Pe această cale, realizatorii filmului doresc să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă realizarea lui: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Şieuţ şi „Peek a Pic” Bistriţa, dar mai ales protagoniştilor, oamenilor frumoşi din satul Şieuţ care au dat dovadă de implicare totală, contribuind esenţial prin participarea lor la realizarea acestui film-document.