„CUNUNIȚA” comunei Mădăras – Bihor

Ansamblul „CUNUNIȚA” s-a înființat în ianuarie 2008 la inițiativa și cu sprijinul financiar al Primăriei Mădăras. De instruirea copiilor se ocupă domnul instructor coregraf Dărăban Mircea, iar coordonator este doamna referent Aristan Marinela.

Din ansamblu fac parte 35 de copii din cele 4 sate aparținătoare comunei Mădăras, cu vârsta între 8 și 22 de ani, de naționalitate română, slovacă, ucraineană și familii mixte.

grupa mica 31 mai 2015

Grupa mică a ansamblului – 31 mai 2015

 

 

În repertoriu ansamblul are dansuri specifice Bihorului: dans de fete „Lioara”, fecioresc, dansuri de perechi din zona Beiușului, a  Aleșdului și de pe Valea Barcăului.

Încă de la prima sa apariție scenică s-a bucurat de succes și de ropote de aplauze din partea spectatorilor.

Slatina 2016

Slatina 2016

 

În cei aproape zece ani de activitate, Ansamblul CUNUNIȚA, a adunat în palmaresul său premii importante, obținute la festivalurile și concursurile la care a participat, atât în țară cât și în străinătate.

Dansatorii noștri au prezentat portul, dansurile și cântecele din Bihor în Ungaria, Grecia, Croația, Belgia și Macedonia. Spre surprinderea lor, în fiecare țară au întâlnit români. Unii erau turiști, alții plecați la muncă, alții stabiliți acolo de ani buni.

Macedonia2017

Macedonia 2017

 

 

Ce poate fi mai emoționant, când ești într-o țară străină, decât  să auzi cuvinte de susținere și de încurajare în dulcele grai românesc din mulțimea de oameni prezentă la spectacol și să vezi cum acei români aflați acolo, departe de țară, poartă cu mândrie ia noastră românească.

E o mare bucurie să vezi că, prin ceea ce prezinți, le alini dorul de casă, de cei dragi, de tradițiile și obiceiurile românești. Indiferent din ce colț al României erau, întâlnirea cu portul, cu dansurile și cântecele din Bihor, i-au emoționat până la lacrimi.

Faptul că, prin ceea ce a prezentat în spectacol, a reușit să facă fericiți câțiva oameni aflați departe de casa natală, de țara lor dragă și să vadă în ochii lor lacrimi de emoție și de bucurie, acesta e cel mai mare premiu pentru ansamblul nostru.

         Acest ansamblu există deoarece conducerea primăriei și consilierii locali sunt oameni iubitori de folclor, dornici să păstreze și să promoveze tradițiile și dansurile populare și din acest motiv sprijină financiar ansamblul și fac posibile participările la concursuri și festivaluri naționale și internaționale.

DSC02579

Ziua comunei Mădăras, 2017

 

Părinții își sprijină copiii și îi îndrumă să participe la toate activitățile ansamblului din mai multe motive: păstrarea tradiției, învățarea dansurilor populare, petrecerea timpului liber în mod plăcut, făcând mișcare.

DSC02532

Din ansamblu fac parte copii cu dragoste pentru frumos, dornici să practice această artă și care se străduiesc să nu lase uitării folclorul, cel care alină durerile, mângâie sufletul, bucură omul şi reprezintă rădăcinile noastre, ale românilor, pe acest pământ, singurele care ne-au ţinut în viaţă atâta timp, ca naţiune – cartea noastră de vizită peste tot în lume