Cusutul ca faptă bună
Ideea s-a născut la Muzeul de Pânze și Povești din Țara Făgărașului, unde vara au loc tabere de creație, educație și dezvoltare locală pentru copiii din sat. În urmă cu 4-5 ani, fetițele de acolo au început să își coasă prima lor ie, după un atelier inedit susținut de arhitectul Ioana Corduneanu. E o treabă migăloasă, cere multă atenție, răbdare și pasiune. Nu toți copiii care învață să coasă rămân fideli acestei îndeletniciri. Dar cei care îi prind gustul devin dependenți și nu se mai lasă niciodată! Nu oricine își poate termina o ie. Dar cine apucă să coasă cât de puțin în bună rânduială, va ști să recunoască o cămașă adevărată dintr-o mie!
Anul trecut am fost la festivalul artelor născute din tradiție din Republica Moldova și am simțit o profundă nevoie de a ne uni acele într-un soi de eveniment manifest, fără granițe. Și ne-am hotărât să facem această tabără în care să participe copii de dincolo de Nistru, din Molovata, copii de la Chișinău și copii din România. Proiectul a fost inițiat de atelierele șezătoare Mândra Chic din cadrul Muzeului de Pânze și Povești, care a vândut la art salonul molDeco din Chișinău zestre contemporană românească (produse hand-made speciale realizate aici) și absolut toți banii încasați au fost folosiți în realizarea acestei tabere, care a avut loc în Sălaj, în satul Valcău de Jos, sub patronajul Fundației Agapis, care se ocupă de proiecte de educație și dezvoltare locală în zonă.
A fost prima tabara din țară în care copiii au început să învețe să își coasă propria cămașă autentică, românească. Cei 16 copii din România și Republica Moldova au petrecut o săptămână deprinzând tainele prieteniei și coaserii semnelor vechi pe straie noi, neaoșe. Arhitectul Ioana Corduneanu, cea care a declanșat în România fenomenul redescoperirii și folosirii simbolurilor vechi după zeci de ani de uitare, cea care coordonează cea mai mare șezatoare online din lume, a susținut o serie de ateliere speciale, mobile, în cadrul cărora s-au combinat cursurile intensive de cusut cu excursii, joacă, proiecții de filme și povești. Cartierul general al taberei a fost la Centrul de Informare Turistică din Valcău de Jos, dar s-a cusut și în incinta castrului roman de la Porolissum, la grădina botanică din Jibou, la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz, la Băile Boghiș, la Izvoarele Barcăului, sau la Șezătoarea Publică cu Cântec de sâmbătă seara. Ioana a fost însoțită de 3 dintre meșterițele sale, de Alina Zara Prunean de la Mândra Chic, Alin Prunean de la Fundația AGAPIS și l-a avut ca invitat special pe Andrei Ioniță din Chișinău – finalist la X Factor România, care a acompaniat atelierele cu minunata lui chitară. Tabăra a fost oferită gratuit copiilor și absolut toți cei menționați mai sus s-au implicat voluntar. A fost o săptămână grea, în care s-au pus bazele și s-a învățat alfabetul acestui meșteșug. Copii au plecat acasă și, sub supravegherea meșterițelor își continuă acest proiect de suflet. Se vor reîntâlni iar la final, când majoritatea iilor vor fi finalizate!
Prima tabără de cusut ie din România a fost un episod pilot, ce va fi continuat și cu copii și cu oameni mari! Pentru ca ia va deveni, fără semn de tăgadă, un brand de țară și va intra, curând, în patrimoniul UNESCO! De aceea are nevoie să fie apărată de kitsch și oportunism. Și, cine știe, poate, cândva, se va studia și la școală. Corect, așa cum a devenit ea în timp. Pentru că nu avem nimic mai de preț în ceea ce privește vestimentația, decât straiele autentice, din materiale naturale, lucrate în casă, unicate sau de serii mici, cuprinzând în ele toată istoria neamului ăstuia românesc și a întregului Univers.