Impactul produs de mediatizarea tot mai intensă, dar nu întotdeauna în concordanţă cu realităţile istorice, a unor civilizaţii prin diferite mijloace (filme artistice, filme documentare, beletristică, internet, festivaluri sau asociaţii de reconstituire istorică, etc.) a făcut ca în România, la fel ca şi în alte ţări, în ultimii 10-15 ani, să crească interesul unor arheologi şi pasionaţi de istorie, în vederea reconstituirii unor artefacte sau fenomene existente în trecut.
Există mai multe modalităţi de promovare a istoriei, una dintre ele fiind şi reenactmentul istoric. Acesta poate oferi participanţilor şansa de a „evada în fenomenele din trecut, un spaţiu departe de prezent”. Chiar dacă uneori este văzut sau practicat ca hobby, distracție sau o modalitate de petrecere a timpului liber, acesta ar trebui să reprezinte în primul rând o activitate educaţională. Putem considera reenactmentul o re-creare, o reconstituire a trecutului, orice dată anterioară datei de azi, care implică reconstituiri (militare sau non-militare) de aproape orice fel. Acestea sunt, de obicei puse în scenă ca o activitate de petrecere a timpului liber de entuziaşti, ca un hobby de cele mai multe ori, cu toate că există un număr mic, dar în creştere, de profesionişti care se implică în acest fenomen.
Asociaţia Culturală Omnis Barbaria şi-a început activitatea în vara anului 2013 ca răspuns la necesitatea de a scoate în evidenţă importanţa patrimoniului istoric şi cultural din regiunea nord-vestică a României. Cea mai mare parte a membrilor Asociaţiei au o veche experienţă în domeniul reconstituirilor istorice, unii dintre ei participând, în ultimii 10 ani, la numeroase proiecte, evenimente, acţiuni educative şi culturale, ca membri sau colaboratori, în cadrul unor muzee sau asociaţii de reconstituire istorică. De la înfiinţare, activităţile asociaţiei s-au axat atât pe cele cu caracter strict ştiintific (articole și proiecte de arheologie experimentală), cât şi pe cele cu caracter de popularizare a istoriei şi arheologiei prin participarea la numeroase activități publice și festivaluri de reconstituire istorică, în țară sau în străinătate.
Una dintre cele mai importante participări ale Asociației Culturale Omnis Barbaria în afara țării a fost cea din Moscova din 2015, în cadrul festivalului ”Times&Epochs”. Grupul din România, primul de la noi din țară prezent la un eveniment de o asemenea amploare, a numărat 21 de persoane pasionate de istorie, provenind din toate regiunile țării.
În acest an, în perioada 1-12 iunie 2017, la invitația Asociației «GBU Moskovskie yarmarki», cu suportul Guvernului din Moscova și al Departamentului de Servicii și Comerț din Moscova, a fost organizat festivalul de reconstituire istorică ”Times & Epochs. The Gathering”. Acesta a fost cea mai mare întrunire a pasionaţilor de istorie din toată lumea, fiind reprezentate și reconstituite 12 perioade istorice – de la antichitate până la Al Doilea Război Mondial. A fost o desfăşurare de forţe impresionantă cu 6 mii de participanţi din 22 de state, cea mai mare întâlnire de acest gen la nivel mondial. Datele oficiale arată o participare din partea publicului de 1.000.000 de oameni pe toată durata celor 12 zile ale festivalului. Ideea principală a Festivalului a fost să adune cele mai bune asociații de reconstituire istorică din toată lumea în capitala Rusiei.
Manifestările au avut loc concomitent, mai multe zile, în 30 de puncte importante ale Moscovei (parcuri, piețe, străzi și bulevarde centrale). Pentru delegația din România, care promova și prezenta valorile și replici ale unor artefacte aparținând civilizației dacice, a fost amenajată o tabără dedicată dacilor, în zona istorică “Kolomenskaya”. Tematica generală în această rezervație istorică de tip muzeu în aer liber a fost “Roma antică și vecinii ei”. Pe lângă diferite sate amenajate aparținând unor civilizații antice (daci, celți, germanici), au fost reconstituite și o fortificație romană de tip castru de lemn, un templu roman și un amfiteatru. În cadrul acestora, zilnic aveau loc demonstrații de luptă și ritualuri specifice lumii Romei antice. De asemenea, în jurul acestora a fost organizată și o imensă piață antică, unde diferite tipuri de negustori și meșteșugari își etalau mărfurile pentru vânzare și-și destăinuiau, pentru cei interesați, din tainele confecționării, cu unelte și metode antice, a unor produse existente în lumea antică de acum 2.000 de ani.
Echipa din România, coordonată de Asociația Culturală Omnis Barbaria, pe parcursul festivalului a desfășurat mai multe ateliere demonstrative și interactive cu publicul. Dintre ateliere amintim atelierul de modelat ceramică dacică lucrată cu mâna, atelierul de țesut și împletit brâuri din lână, atelierul de pielărie și atelierul de confecționat armuri din zale din fier. Cel mai apreciat atelier a fost cel de probare a unor piese de vestimentație civilă și militară dacice, replici după piese originale antice. Unul dintre momentele cele mai apreciate de public a fost confruntarea mai multor contingente din diverse legiuni romane cu coaliția barbară alcătuită din mai multe triburi reprezentată de daci, celți, traci și germanici. De asemenea, unii dintre membrii asociației, specialiști în perioada antică, au susținut comunicări pe teme istorice prin prezentarea, sub formă de ghidaj, a taberei dacice, a atelierelor și a diverselor piese de vestimentație civilă și militară, toate replici ale unor piese arheologice descoperite la noi în țară, expuse în unele muzee ca piese de patrimoniu de o valoare excepțională (arme, armuri, coifuri).
Inițial festivalul pe perioada antică era organizat o dată la fiecare cinci an, în fiecare an fiind prezentată o altă perioadă istorică (antichitatea, evul mediu timpuriu, epoca medievală clasic, modernă – războaiele napoleniene și un an dedicat celor două războaiele mondiale). În acest an s-a încercat și reușit comasarea tuturor acestor epoci. Datorită succesului înregistrat, prin ecoul avut și prin participarea unui public atât de numeros, organizatorii doresc reeditarea și în anul 2018 a unui astfel de festival maraton, festival la care Asociația Culturală Omnis Barbaria va fi din nou prezentă. Manifestările organizate în capitala Rusiei au avut ca scop apropierea și consolidarea relațiilor culturale internaționale dintre Federația Rusă și alte țări, dezvoltarea turismului istoric în Rusia, precum și prezența reprezentanților unor state din lume, inclusiv România, în aceste demersuri și activități culturale.