Din plevărie, din podul casei de peste 200 de ani

„Cât trecutul ținem minte

Mai există lucruri sfinte”.

(Nicolae Dabija)

         Întotdeauna am iubit satul natal, cu oamenii lui gospodari, harnici, înțelepți, meșteri neântrecuți în diferite domenii, m-au impresionat obiceiurile și tradițiile lor, modul de viață, portul popular.

         Revenită acasă după facultate, am avut un scop: să fondez un muzeu de etnografie, să îmbrac o Casă mare cu zestre de pe timpuri, să improvizez o ogradă țărănească de demult, să readuc trecutul istoric al satului la timpul prezent. Muzeul a pornit din gospodăria socrilor: din plevărie, din podul casei de peste 200 de ani, din lada de zestre a soacrei. Muzeul de acasă a fost adus la școală, unde activam ca profesoară, mai aproape de copii, iar la 1 septembrie 1986, ușa muzeului s-a deschis pentru toți doritorii de a afla: cine au fost strămoșii noștri, cu ce se ocupau, cum se îmbrăcau, ce obiceiuri și tradiții aveau, cum le erau casele etc.

Într-un an de zile sala oferită de direcția școlii a devenit neîncăpătoare pentru tot ce am adunat și cu ajutorul elevilor, al sătenilor, și am trecut în alte trei săli de clasă, cu coridor, mari, spațioase. Exponatele și-au ocupat locul lor în Casa mare, în Gospodăria bunelului, în sala ”Ecaterina Malcoci” (vedeta Teatrului moldovenesc din anii 1960-1995, patron spiritual al școlii, revenită în țărâna de acasă în 2001), coridorul s-a transformat într-o Ogradă țărănească din trecut.

Deci muzeul este alcătuit din 4 secțiuni. În Casa mare avem în lada de zestre și în expoziții prosoape foarte vechi dar și mai noi, un număr mare de broderii decorative(salfetci) din diferite timpuri, prostiri, fețe de masă, mileuri, haine din portul popular de demult, stativele de țesut, gata de a fi puse în funcțiune. Casa mare este mobilată cu paturi de lemn, frumos meșterite de lemnarii timpului, avem laiță, scaune vechi, mese, lada de zestre, drainiță pe care se păstrau broboade, haine ușoare ale gospodinelor. O adevărată comoară o constituie colecția de cămăși femeiești din pânză de tort, unele din ele având la 200 de ani, una mai frumoasă decât alta. În Casa mare totul e ca în casa bunicilor din trecut.

În Gospodăria bunelului am expus obiecte, unelte, mecanisme din activitatea bărbaților: o expoziție foarte bogată cu vase din ceramică, obiecte de uz casnic din metal, lemn, papură, lozie, din ramura păstoritului, lemnăritului și fierăriei, a fotografiei vechi, multe și diverse unelte agricole, de prelucrare a cânepii și a lânii, o expoziție ”Urme ale războiului”, albume, fotografii, acte și documente vechi, diferite colecții etc.

În sala ”Ecaterina Malcoci” vizitatorii sunt informați despre viața și activitatea regretatei actrițe de pe panouri foto, din acte și documente, din ziare și reviste, cărți, din filme documentare. Tot aici avem materiale despre oamenii de vază din sat.

Coridorul e reprezentat de o mare ogradă țărănească din trecut: cu strunguri vechi de lemnărit, cu căruțe, sănii, juguri, unelte agricole, cu obiecte și unelte din domeniul apiculturii, viticulturii, obiecte de uz casnic. De pe panourile foto ne încântă frumusețea peisajelor și a locurilor pitorești ale satului, imagini cu case vechi, monumente istorice și naturale, cu biserica în construcție, cu oameni îmbrăcați în port popular.

Muzeul studiază viața și activitatea personalităților remarcabile ale satului. În muzeu au loc ore de dirigenție, de istorie, de limba română cu clasele primare, se desfășoară întâlniri și discuții cu oameni de vază, se marchează Ziua Europei, Ziua Monumentelor, Ziua Independenței, Ziua Muzeelor, se demonstrează expoziții tematice, filme documentare, se organizează excursii, schimb de experiență cu conducători de muzee din raion. Materialele muzeului se folosesc la lecții de istorie, artă plastică, educație tehnologică, limbi străine. În educația extrașcolară – la diverse activități raionale și republicane.

Muzeul nostru ocupă locuri premiante la concursuri raionale și republicane, a fost vizitat în cei 32 de ani de activitate de mii de vizitatori. Am avut vizitatori din America, Franța, Turcia, Grecia, Olanda, Polonia, Rusia, Ucraina, România, Austria, Suedia, Finlanda, Portugalia, Pribaltica, China, Anglia, Canada, care și-au lăsat aprecierile în ”Cartea de impresii”.

Dragi prieteni!

Vă invităm să vizitați Muzeul de Etnografie din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova. Nu veți regreta. Vă așteptăm cu drag.