Înălțarea frumoasei catedrale Sfânta Cuvioasă Parascheva din orașul ilfovean Voluntari a atras de câțiva ani buni mai multe proiecte cultural-spirituale menite să completeze misiunea unui astfel de lăcaș de cult ortodox, în mijlocul comunității creștine a locului – fiindcă viața unei biserici se împletește întotdeauna cu viața credincioșilor care se roagă sau se vor ruga în ea.
După două ediții ale taberei internaționale de sculptură în marmură, tabără cu tematică creștină, desfășurate la Voluntari, lucrările primeia fiind amplasate chiar în curtea catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva, Primăria Orașului Voluntari a venit cu o nouă inițiativă cultural-educativ-spirituală: amenajarea unui muzeu în subsolul generos al catedralei, una dintre sălile acestuia urmând să fie destinată expunerii de artă românească contemporană cu tematică creștină.
Astfel în perioada 8-25 aprilie 2024, o nouă tabără de creație a avut loc la Voluntari, de data aceasta participanții fiind și sculptori și pictori, artiști profesioniști din mai multe centre culturale ale țării (București, Iași, Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Sighetul Marmației) și din Republica Modova. Lucrările de sculptură realizate în marmură și andezit, precum și cele de pictură vor face parte din patrimoniul acestui viitor muzeu, găzduit în subsolul Catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Voluntari.
Destinația lucrărilor realizate în tabăra de creație, sub ocrotirea Sfintei noastre Cuvioase Paracheva de la Iași, a atras și numele ei, o împletire între cuvântul grecesc „ecclesia”, ce înseamnă biserică și cuvântul „artă”.
Desigur, artiștii participanți, sculptori și pictori cu o pronunțată dimensiune creștină, de altfel, au înțeles că lucrările lor trebuie să aibă o tematică adecvată expunerii într-un astfel de spațiu, un spațiu sacru, respectiv la nivelul minus unu al unei catedrale ortodoxe. Din acest punct de vedere, proiectul este unic în România și, prin lucrarea lui Dumnezeu, el are menirea de a pune în evidență una dintre direcțiile artei românești contemporane: direcția creștină, mărturisitoare, a unor artiști laici sau a unor artiști care se exprimă și prin arta sacră și prin cea laică, aceasta din urmă devenind tot o expresie a credinței lor creștine.
Nouă sculptori și nouă pictori și-au adus la Catedrala din Voluntari ofranda talentului și a măiestriei lor prin cele nouă lucrări de sculptură (opt în marmură și una în andezit) și cele nouă de pictură (realizate în tehnicile ulei pe pânză sau acrilic pe pânză) în decursul a două săptămâni de lucru intens.
Pentru că spațiul de expunere este amplu, lucrările au fost realizate la o dimensiune mai mare decât cea obișnuită pentru un atelier de creație. Sculpturile au aproximativ un metru înălțime iar pânzele un metru pătrat fiecare.
Sculptorii, a căror activitate în tabără a fost coordonată de colegul lor, Nicolae Ovidiu Popa, au realizat lucrări cu o bogată simbolistică creștină. Regăsim în structurile tridimensionale din marmură de Rușchița precum și în cea din andezit (o rocă de culoare neagră), cioplită de Ioan Pop Vereta, interpretări plastice ale crucii impregnate de o viziune personală – o troiță dedicată martirilor din închisorile comuniste (Valentin Vârtosu), ale sfântului potir și ale mâinii stăpunse de cui, ce amintește de jertfa pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos (Nicolae Ovidiu Popa), dar și reprezentări libere ale Sfintei Treimi (Vladlen Babcineschi), ale patimilor Sfântului Petru (Marian Petre), ale Coborârii de pe Cruce (Laurențiu Mogoșanu). Acestora li se adaugă sugestia în trei dimensiuni a unui altar (Dinu Câmpeanu), a unui simbol – semn creștin (Petre Mogoșanu), a pământului susținut pe aripi de îngeri (Eugen Barzu), precum și interpretarea plastică a pildei seminței bune, care cade pe pământ roditor (Ioan Pop Vereta).
Pictorii, la fel ca și colegii lor sculptori, provin din mai multe locuri ale țării și aparțin mai multor generații. Ei au, însă, în comun abordarea tematicii și a simbolisticii creștine în creația lor. Trei dintre cei nouă participanți sunt și pictori bisericești: Cătălin Băluț (Arad), Monica Vasiloaia (Arad) și Mirabela Bedereagă (București), aceasta din urmă fiind și membră a colectivului de artiști care lucrează pictura în mozaic a Catedralei Mântuirii Neamului.
Pânzele pictate pentru spațiul viitorului muzeu al Catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Voluntari abordează, la rândul lor, teme precum: Coborârea de pe Cruce (Emanoil Mazilu), Lumina divină (Ilie Chioibași), cifra șapte ca simbol frecvent întâlnit în cărțile sacre ale creștinilor (Cristina Ionescu-Berechet), Pilda bobului de grâu (Victoria Caraiman Pastuch), făpturile îngerești în ipostaze noi, imaginate de artist (Mircea Nechita), interpretarea picturală și simbolică a unui Psalm (Florin Șuțu), simbolistica mesei creștine (Mirabela Bedereagă), îngemănarea a două simboluri creștine, peștele și serafimul (Cătălin Băluț), simboluri aflate în strânsă legătură, crucea și potirul pentru împărtășanie (Monica Vasiloaia).
În felul acesta, prin unitate la nivelul tematicii dar și prin diversitate la nivelul tehnicilor de lucru, al materialelor folosite și, mai ales, la nivelul viziunilor, prima ediție a taberei de creație EcclesiArt aduce în patrimoniul viitorului muzeu eclezial al orașului optsprezece lucrări valoroase de artă contemporană semnate de artiști cu renume.