Festivalul Fimului Românesc de patrimoniu, Băile Felix (2021 & 2022)
Prima ediţie a Festivalului Naţional de Filme Româneşti, de Patrimoniu, organizat în staţiunea balneară Felix din Bihor, în perioada 27 august – 1 septembrie 2021, s-a desfăşurat sub deviza: „Să ne preţuim valorile”. Potrivit proiectului acțiunii de educare cu filmul, lansat de jurnalistul Dinicu Braghină, membru UARF, în județul Bihor, managerul de proiect, este cel mai nimerit ca festivalul, cu caracter permanent în stațiunea Felix, să fie organizat la mijlocul lunii august, când este vârf de sezon turistic, bazele de cazare și tratament fiind ocupate 98%, cu turiști români și străini. Directorul festivalului este prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, președintele UARF România. Filmele programate au fost: Mihai Viteazul și Osânda – în regia lui Sergiu Nicolaescu; Operaţiunea Monstrul – regia Manole Marcus; Filantropica – regia Nae Caranfil; B.D. La Munte şi la Mare – regia Mircea Drăgan; Țapinarii – regia Ioan Cărmăzan.
Pentru ca amplasamentul și derularea acțiunii să aibă loc corespunzător, de comun acord cu partenerii noștri principali: Primarul Comunei Sânmartin Cristian Laza și Directorul general al S.C.T. Felix S.A, Florian Serac s-au implicat, cu sprijinul consilierilor, să creeze condiții foarte bune proiecțiilor.
Festivalul s-a desfăşurat în fiecare seară în aer liber, în piațeta de lângă Ștrandul„Apollo”, unde au fost proiectate câte unul dintre lung-metrajele alese în festival. Chiar dacă ploaia a anulat două proiecții dintre cele 6 anunțate, opinia multor spectatori prezenți este una favorabilă, îndemnurile de a continua prezentarea filmelor românești sunt unanime, ele reprezentând o mare surpriză plăcută.
Primarul și directorul societății de turism, prezenți la spectacole, au afirmat fără falsă modestie că festivalul și acțiunile conexe și-au atins obiectivul propus și vor ca asemenea acțiuni să continue și în anii următori.
La începutul fiecărei proiecţii a avut loc prezentarea sinopsisului fiecărui film, iar la final, invitații, scenariștii și scriitorii Octavian şi Manolita Dragomir Filimonescu au dialogat cu spectatorii, pe marginea filmelor vizionate și altor întrebări venite de la public despre scenariu, felul în care se lucrează la un film, despre personalități de marcă din cinematografia noastră.
La conferința de presă organizată cu două zile înaintea evenimentului, au participat jurnaliști de la presa locală și națională, interesați de acest unic prilej de a relata publicului despre creațiile de înalt nivel artistic ale cineaștilor români profesioniști.
Reflectarea festivalului s-a realizat prin reportaje apărute în 4 ziare locale, pe site-urile acestora și la 2 posturi de televiziune, prin corespondenții lor. Programul festivalului a mai cuprins, pe lângă proiecțiile de seară, o expoziție de zi, pe durata a 10 zile, despre viața și activitatea cineastului amator bihorean, Zenobiu Domide (1937-2002), primul creator de filme de animaţie din România, participant la festivaluri în țară si peste hotare, cu producțiile sale de animație. Cel omagiat a deprins tainele animației de la renumitul producător de filme de animație Ion Popescu Gopo, al cărui elev a fost. Expoziţia cu caracter temporar despre activitatea de trei decenii din perioada 1961-1991 a lui Zenobiu Domide a fost găzduită de sala de festivități a Primăriei Sânmartin și a cuprins materiale foto-documentare din arhiva cineastului, aparate de filmat și de proiecţie de 8 mm, cu care cineastul a lucrat.
Festivalul actual reprezintă o continuare a Festivalului Național de Filme ale cineaștilor amatori, care a fost organizat anual, tot la Felix, între anii 1980 – 1989, cu tematică turistică și de folclor.
Și anul acesta, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), Primăria Comunei bihorene Sânmartin și SCT Felix S.A. au organizat cea de-a II-a ediție a Festivalului Filmului Românesc de Patrimoniu cu tema „Filmul românesc, mereu tânăr” în stațiunea balneară Felix, între 16-21 august 2022.
Programul evenimentului a inclus, pe lângă proiecțiile nocturne de film, mai multe noutăți: proiecția creației a doi tineri bihoreni, profesorii Dan Burețea și Ștefan Takacs, cineaști cu experiență în filmul de scurt metraj, funcționarea unui stand gratuit de carte beletristică, dedicat iubitorilor de lectură și vizitarea expoziției, unice în țară, „Peste un secol de audiovizual la Oradea”, colecția jurnalistului Dinicu Braghină, membru UARF, managerul festivalului, deschisă zilnic la Muzeul Cetății Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor.
Filmele proiectate la cererea publicului au fost: Nemuritorii – regizor Sergiu Nicolaescu, Profetul, aurul și ardelenii – regizor Dan Pița, Sania albastră – regizor Ioan Cărmăzan, Pădureanca – regizor Nicolae Mărgineanu, B.D. în alertă – regizor Mircea Drăgan, Zestrea domniței Ralu – regizor Dinu Cocea.
Invitatul de onoare, regizorul, prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, Președintele UARF, i-a provocat pe spectatori la dialoguri interactive din domeniul cinematografiei românești de artă, cu atât mai mult cu cât în ziua proiecției s-au împlinit 35 de ani de la premiera filmului Sania albastră, a cărui regie poartă semnătura sa.
Dacă anul anterior organizatorii au promis un concurs al creațiilor de scurt metraj, realizate cu telefonul mobil, la cea de-a doua ediție, în deschiderea proiecției filmului artistic au fost prezentate filmele a doi cineaști, Dan Burețea, care în urmă cu peste trei decenii a participat la ultimele două ediții, din 1988 și 1989, ale festivalului cineaștilor amatori, dar filmele lui Ștefan Takacs sunt pentru prima dată făcute cunoscute publicului cinefil.
Festivalul s-a bucurat de reușită incontestabilă. Potrivit opiniilor spectatorilor, români și străini, aflați în stațiune la tratament, de o asemenea acțiune permanență este nevoie în perioada estivală la Felix, pentru cunoașterea creației românești de film de către tânăra generație, mai ales că filmele din Patrimoniu Național sunt valoroase, premiate la festivaluri internaționale. Pentru edițiile următoare se preconizează pentru o perioadă mai îndelungată (3 luni) proiecția în aer liber a câte două seri, de la sfârșitul fiecărei săptămâni, a unor producții de animație urmate de filmele artistice de patrimoniu, în prezența autorilor.
Mijloacele media, locală și națională au reflectat pe larg despre evenimentul din stațiunea Felix.
Festivalul a fost organizat cu sprijinul nemijlocit al Societăţii Drepturilor de Autor în Cinematografie şi Audiovizual (DACIN-SARA) și al Centrului Naţional al Cinematografiei din România (CNC), cărora le adresăm sincere mulțumiri, pentru că au înțeles menirea de a cultiva creația de film în conștiința privitorilor.
***