Motto: „Pe-un drum ne duce dorul-dor,
pe-un drum
ce dincolo de orice călător
mai are-o prelungire.”
Lucian Blaga
Prof. dr. Cristina Hanț, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Arad
Prof. Georgiana Maria, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, Arad
Prof. Victor Maria, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Arad
Oameni cu CEASURI, dar mereu fără TIMP, alergăm continuu de parcă viața noastră ar fi o cursă contracronometru… Găsim însă (unii mai des, alții doar din când în când), răgazul de a opri și de a ne trezi din monotonie. În plus, ne definim din ce în ce mai greu identitatea într-o lume care se vrea europeană, multinațională, multiculturală… o lume care începe să fie centrată mai mult pe celălalt, pe acceptarea lui decât pe noi înșine…
A patra ediție a concursului „Vrei să fii… meloman?”, cu tema „Dor de cântec românesc”, a devenit prilej de bucurie împărtășită… Organizat de Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” și de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, cu sprijinul ISJ Arad, Centrului Cultural Județean și al Radio România Muzical, acest concurs național interdisciplinar cuprinde cinci secțiuni: „Ascultăm împreună” (concurs pe echipe), „Tineri melomani” și „Sunt cel mai pasionat” (individual), „Calliope și Euterpe” (creații literare), „Muzică și computer” (prezentări power-point), „Imagini și muzică” (creații plastice). Au participat 287 de elevi și 46 de profesori îndrumători din 34 de școli, din județele Arad, Bihor, Bacău, Bistrița, Cluj, Covasna, Iași, Timiș. De asemenea, la concursul pe echipe s-a prezentat o echipă din Ungaria.
Concurenții și-au etalat cunoștințele muzicale într-o serie de probe, unde a contat viteza de reacție și munca în echipă. De asemenea, au avut ocazia de a de exprima și în scris, desen sau folosind mijloacele digitale, realizând lucrări extaordinare pe teme muzicale. Audițiile muzicale propuse concurenților au fost oferite de Radio România Muzical, prin proiectul național Ascultă 5 minute de muzică clasică. Noutatea ediției a fost provocarea participanților de a trimite creații literare și în limbile engleză și germană, respectând însă tema concursului: Dor de cântec românesc.
Juriul a fost alcătuit din doamnele inspector prof. Camelia MOLER și prof. Andrada MARCU din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. Dulcica FLOREA, prof. Maria Nicoleta BROLA, prof. Victor MARIA, prof. Iuliana ROTARU și prof. Mădălina MOTORCA de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, prof. Diana ȘIMONCA și prof. Camelia CIRCA-CHIRILĂ de la Colegiul Național „Moise Nicoară” și prof. Gabriela BENGHIA, prof. Simona STOICA și prof. Martin SCHWÄGERL de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”. Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, Radio România Muzical a acordat premii speciale celor mai buni concurenți la audiții muzicale, iar Filarmonica de Stat Arad a acordat un două premii speciale celor mai buni interpreți din concurs, premiu constând în posibilitatea de a evolua în cadrul unui concert de Tinere Talente pe scena Filarmonicii. La fiecare secțiune s-a acordat și câte un premiu al publicului.
În timpul concursului s-a conturat și cel de-al treilea număr al revistei concursului „Trepte spre muzică”, colectivul de redacție fiind format din elevi ai Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, coordonați de d-na prof. Cristina HANȚ.
Acum la finalul celei de-a patra ediţii a concursului ,,Vrei să fii… meloman?” putem afirma, cu multă siguranţă, că sunt din ce în ce mai mulţi pasionaţi de muzică printre tineri (peste 250 de concurenţi e un număr impresionant, de participanţi, nu-i aşa?)… Această manifestare este, în primă instanţă, o întâlnire a iubitorilor de muzică din şcolile nevocaţionale, cu alte cuvinte, o întrunire a celor care, printre teme şi activităţile şcolare, găsesc timp pentru iubirea de muzică. Concursul este, mai apoi, o sărbătoare – înţeleasă ca ieşire din rutina zilnică pentru trăirea întru bucurie.
S-au țesut, între 2 și 4 noiembrie, tot felul de legături între ceea ce părem a fi și ceea suntem cu adevărat… Copiii aceștia, în care încă întrebările se nasc pentru a căuta răspunsuri, au pornit în căutarea rădăcinilor pierdute. Au dovedit că verbele ce le definesc personalitatea sunt a fi (melomani și ființe culturale), a ști (foarte multe despre istoria muzicii românești), a cânta (la pian, vioară, chitară, fluier… din voce), a cerne (pseudotradiționalul de autentic), a organiza (mă refer la voluntarii care au pregătit cu migală concursul), a crea (desene, texte literare) și, nu în ultimul rând, a se bucura (de această călătorie simbolică pe care am parcurs-o împreună). Au scos din cufere hainele țesute de mâna străbunicelor și le-au purtat cu mândrie, vorbindu-le celorlalți despre vremurile în care totul era handmade. Ne-au emoționat cu doinele reînviate de Grigore Leșe, ne-au purtat pe aripile muzicii lui Ciprian Porumbescu și au bătut toba (la propriu) de câte ori au știut răspunsurile la întrebările din cultura muzicală sau au recunoscut bucățile muzicale audiate…
Contează oare că unii dintre ei au combinat ia tradițională cu jeanșii, că au purtat opinci sau teniși? Devine tradiția modă integrată și ajunge să se păstreze numai în muzee sau în forme ce stau sub semnul spectacolului conceput pentru ceilalți? Putem ieși de sub influența mass-media care vinde ceea ce avem specific sub diverse forme, care convertește autenticul, de multe ori deturnându-i sensul? E greu de spus… Știu doar că este important să trezim în copiii noștri năzuința spre frumos, să le îndreptăm atenția spre ceea ce le îmbogățește cu adevărat ființa, să îi creștem în spiritul valorilor autentice…să stârnim în ei dorul de ce am fost, de tot ceea ce înseamnă ROMÂNESC și ROMÂNEȘTE… Încă un lucru: tradiția nu este și nu a fost niciodată o fiică risipitoare… nu trebuie decât să conștientizăm că nu a plecat de lângă noi și să o primim cu brațele deschise. Până nu este prea târziu…