ÎN CĂUTAREA TRADIȚIILOR

Expoziția cu caracter etnografic ÎN CĂUTAREA TRADIȚIILOR reunește un număr de 26 de fotografii realizate în satul Straja, comuna Berghin, județul Alba, în luna ianuarie 2017 de către elevii Aron Delia, Cioroga Cristian, Decean Daniela, Hăprian Silvia, Popa Sorin, Popescu Diana, Raul Knall alături de Vasile Sârb, coordonatorul clasei de Arte Vizuale din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

1

 

Seria de fotografie etnografică aduce în atenția publicului arta tradițională a colindului, moment dedicat sărbătorii Crăciunului. Colecția de fotografie, prin modul cald de abordare a personajelor, prin predominanța chipurilor de copii și adolescenți, pune în valoare frumoasele costume tradiționale de sărbătoare specifice acestei zone a județului Alba.

Expoziția este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de promovare a culturii tradiționale, prezentată într-o formă artistică originală. Acuratețea actului artistic este dată de elementele cheie ale fotografiei alb-negru și color: simplitate, eleganță, concentrare și impact vizual.

Fotografia alb-negru atrage atenția asupra subiectului, compoziției de ansamblu și perspectivei, aducând în evidență elementele grafice ale cadrului, iar cea color aduce un plus de valoare prezentând universalitatea limbajului fotografic.