Într-unul din aceste momente aș picta-o eu pe Maria dacă aș ști să pictez!
În ziua Bunei Vestiri s-a scris prologul mântuirii noastre: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău!”.(Luca 1, 38). Femeia prin excelență, Maica-Fecioară, ne-a consacrat pe toți tinereții fără bătrânețe și vieții fără de sfârșit.
Un impresionant elogiu închinat Fecioarei devenită Mamă îi aparține, surprinzător, filosofului J.P. Sartre (1905- 1980) – text publicat de preot prof. Ioan Buga în Plinirea potirului credinței, Sfântul Gheorghe Vechi, București, 2007, pp. 317-318:
„Fecioara este palidă și privește la prunc. Ceea ce aș fi vrut să pictez pe fața ei este un dor ce nu mai apăruse niciodată pe vreun chip omenesc. Pentru că Hristos este un copil, carnea și rodul măruntaielor ei. Ea l-a purtat nouă luni și îl va alăpta, iar laptele ei va deveni sângele Domnului. Pentru un moment ispita este atât de puternică, încât uită că este Dumnezeu. Îl strânge în brațe și îi spune: „Micuțul meu!” Dar altădată se retrage și gândește: „Dumnezeu este aici!”. Și o cuprinde o temere religioasă față de acest Dumnezeu mut, față de copilul care o sperie. Pentru că orice mamă se simte câteodată blocată în fața acestei bucăți din trupul său care este fiul ei și se simte descumpănită în fața acestei noi vieți care a apărut din viața sa și care are gânduri diferite. Dar nici un copil nu a fost mai crud și mai repede smuls de la mama sa ca acesta, pentru că el este Dumnezeu și depășește tot ceea ce ea își poate imagina. Dar cred că mai există și alte momente, fugare și tainice, în care simte că Hristos este Fiul ei, micuțul ei, care este Dumnezeu. Îl privește și se gândește: „Această carne divină este carnea mea. A fost făcută de mine, are ochii mei și desenul gurii lui este cel al gurii mele. Seamănă cu mine. Este Dumnezeu, dar seamănă cu mine!” Și nici o femeie nu a avut șansa de a-l avea pe Dumnezeu pentru ea singură, un Dumnezeu atât de mic încât să-l poți lua în brațe și să-l acoperi de sărutări; un Dumnezeu atât de cald, care surâde și respiră; un Dumnezeu pe care să-L atingi și care râde. Într-unul din aceste momente aș picta-o eu pe Maria dacă aș ști să pictez!”
Deși numai Ea a avut privilegiul de a-L purta în pântece, de a-L naște și de a-L strânge la piept, Pruncul nu este doar al Ei. În măsura în care Îl îngăduim în viețile noastre, în carnea și sângele nostru, această Făptură delicată ne aparține și nouă. Întoarce și spre noi chipul Său imaculat, cu fruntea dreaptă și senină, cu buzele schițând cel mai frumos zâmbet văzut vreodată pe pământ, cu ochii atât de strălucitori încât nu Îl poți privi în față. Întinde și spre noi mânuțele Sale grațioase ca să ne cuprindă în dragostea Sa îndumnezeitoare. Este și Pruncul nostru! Cât de mult ni se aseamănă! Să-L primim în mijlocul nostru cu înfiorată fericire!

Însemnare
Printre multele povești
depănate copiilor și oamenilor mari
la gura sobei
și la candela icoanei
se numără una tulburătoare
despre o misterioasă pecete
împlântată adânc în carnea mâinii deschise.
Fragede sau aspre, delicate sau bătătorite
toate mâinile lumii,
care mângâie și lucrează, se închină și îmbrățișează,
poartă cu ele o taină ascunsă
pornind de la linia vieții,
o pecete neștearsă în forma literei M,
ca o icoană încrustată în trup,
ca o chemare la ceea ce tu poți să devii
în prezența Ei, asemenea Ei:
Mireasă neprihănită a Mirelui ceresc
așteptând cu dor deschiderea cămării nupțiale;
Lăcaș primitor, refugiu și mângâiere
pentru neobositul Pribeag
prin veacul neospitalier;
Mâini care strâng cu duioșie la piept
cel mai frumos Prunc al lumii;
Inimă străpunsă de sabia durerii
prin care a fost trecută Bucuria lumii.
Povestea spune că dacă tu, om nevolnic
ești însemnat cu numele Mariei
înseamnă negreșit că Ea te însoțește
la fiecare pas, pe drumurile vieții.
Înseamnă, fără tăgadă,
că răspunsul la zbaterile tale
este să devii în prezența Ei, asemenea Ei:
Neprihănit, cum numai o Fecioară poate fi
și iubitor, cum doar o Mamă poate iubi.
Oricât de cumplită pare primejdia,
nu te înfricoșa prea tare,
unele povești sunt adevărate.
Deschide palma.
Nu-ți va fi greu să recunoști
înfipt adânc semnul Fecioarei,
tulburătoare dovadă
că Maica Fecioară coboară din poveste,
coboară din icoană,
și că se află, iubitoare,
lângă copilul său.