„Joacă-te în Sălaj”

Din vara anului trecut, județul Sălaj beneficiază de o metodă inovativă de promovare a patrimoniului local prin aplicația web de tip joc online „Joacă-te în Sălaj”, lansată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus în cadrul unui proiect mai amplu, prin care s-a dorit implicarea elevilor din județ în descoperirea de povești, eroi de legendă și tărâmuri de poveste din județ.

 

1

 

Conceput ca o pagină interactivă de distracție și descoperire, jocul are o puternică valență cultural-educativă întrucât stimulează creativitatea participanților. Astfel, jocul se dorește a fi o variantă în trendul preocupărilor actuale ale tinerilor, scopul său fiind și acela de promovare a județului, prin prezentarea inedită a patrimoniului material și imaterial al Sălajului.

 

2

 

Jocul a fost realizat în cadrul proiectului „Sălajul Interactiv II – Descoperim noi povești”, demarat în luna martie a anului 2016 și implementat de către ADI Sălaj Plus, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, realizat cu sprijinul unei companii multinaționale locale. Proiectul a presupus și realizarea de către elevi din județ a unor texte, fotografii sau picturi despre întâmplări interesante, povești noi și vechi, personaje de legendă sau locuri fascinante din Sălaj. Cele mai bune reprezentări grafice și povestiri realizate de către elevii ce au participat la concursul propus prin proiect au fost puse în pagină în broșura „Din țara Silvaniei: oameni și legende”.

 

3

 

Aplicația-joc „Joacă-te în Sălaj” are șase secțiuni — „Descoperă”, „Din casa bunicilor”, „Istorie”, „Vorbele Locului”, „Cuvinte” și „Ghicitori” —  iar utilizatorii care doresc pot acumula puncte în funcție de răspunsurile corecte date la întrebările de la cele șase secțiuni. Cel care întrunește cel mai mare punctaj în decurs de o lună este premiat de organizator cu publicații educaționale de genul atlaselor și enciclopediilor sau jocuri de societate precum Activity. Pe lângă premiile atractive puse în joc, participanții la concurs se pot delecta descoperind expresii savuroase desprinse din graiul popular. De pildă, accesând secțiunea „Vorbele locului”, apare următorul mesaj de întâmpinare: „No, dară! Noi aci în Sălaj vorovim on’ ptic altfel. Oare tu poți pricepe? Hai să videm”. Tot în cadrul aplicaţiei web, pe lângă concursul propriu-zis, sunt propuse spre rezolvare o serie de puzzle-uri cu imagini reprezentative.  Mai multe detalii despre aplicaţie se pot descoperi accesând site-ul:  http://joc.salajplus.ro/.

 

4

 

În contextul cultural actual o astfel de inițiativă inovatoare de promovare a patrimoniului local, cu adresabilitate directă și impact puternic în rândul tinerilor datorită tehnicilor uzitate, s-a dovedit a fi nu numai benefică, ci și necesară, cu atât mai mult cu cât accesul la cultura tradițională, și prin aceasta la identitatea noastră, trebuie stimulat și replicat la o scară mai amplă și prin acest tip de opțiuni oferit de Internet.