Mălaiul copt – un produs tradițional din Chiuiești

 

În comuna Chiuiești, localnicii încă mai păstrează tradiția produselor culinare: plăcintă creață, colăcei și pâine în cuptor, silvoiță, dar și mălai copt.

Acum câteva zile am fost în vizită la familia Lador, din Chiuiești. Am avut deosebita plăcere să stăm de vorbă cu doamnele: Georgiu Irina, Frențiu Ana și Georgiu Ana, de la care am aflat multe informații legate de acest produs tradițional. Doamnele au fost încântate să prepare, acest produs, explicându-ne toate etapele preparării acestuia.

 

 

1

 

La început, se încinge focul în cuptor. Apoi, se cerne făina de mălai, opărindu-se cu apă clocotită.

Se face o plămădeală, din făină albă de grâu, amestecată cu apă, drojdie și puțină sare.

 

2

 

Se lasă la dospit plămădeala, apoi se frământă aluatul. Se amestecă făina de mălai opărită și răcită cu plămădeala.

 

3

 

În timp ce aluatul este la dospit se curăță și se ung tipsiile (tăpsîile) cu ulei.

 

4

 

După ce aluatul a dospit, femeile modelează mălaiul, punându-l în tipsii. După ce mălaiul a fost pus în tipsii, pe deasupra se unge cu muruială, făcută din făină albă de grâu și apă, pentru a nu crăpa malaiul. Acestea sunt lăsate în cuptor timp de o oră și jumătate.

 

5

 

După aceea mălaiul copt se scoate afară și se învelește într-un ștergar, pentru a se înmuia.

 

6

 

 Poftă bună! Vă așteptăm cu drag în comuna noastră la o porție de mălai copt!

„Femeile se ocupă, cel mai mult de păstrarea tradițiilor. Ele apreciază foarte mult prepararea mâncărurilor care trebuie să fie mult mai sănătoase. Este foarte important ca tinerii să învețe să prepare mâncare sănătoasă. Așa cum era pe vremea bunicilor!

Pentru noi femeile, este foarte importantă frumusețea portului popular, cu el ne mândrim că suntem români. Se lucra cu mare drag la pregătirea costumelor populare, cele mai frumoase erau păstrate și purtate doar în zile de sărbătoare.

Prin această filmare am dorit să arătăm că încă mai știm și încă mai păstrăm vechile tradiții“.

Georgiu Anastasia Irina – Comuna Chiuiești, Județul Cluj.

Am realizat acest film pentru a arăta tuturor cât de important este pentru noi toți să avem o alimentație sănătoasă, așa cum aveau bunicii noștri. Aceștia purtau cu mândrie portul tradițional confecționat de fiecare în parte. Aceste femei minunate prezente în film reprezintă un exemplu demn de urmat: atât pentru noi cât și pentru comunitate.

Tinerii ar trebui să învețe de la aceste femei rețete tradiționale pentru a păstra și transmite tradiția mai departe.