O lansare de carte și-un spectacol pentru viitor
În seara de 7 undrea 2018, dedicată pomenirii Sfintei Mucenițe Filofteia, am fost prezent la sala Dalles – parțial funcțională, ca și-n primăvară, cînd am vizionat aici piesa dedicată deținutelor politic de la Mislea – spre a lua parte la o lansare de volum colectiv, Stația… viitor (București, editura Astralis, 2018), ediție îngrijită de Magda Băcescu.
Strădaniile organizatorilor au fost mari, angrenînd doi profesori, cincizeci și unu de elevi și studenți, o editură și redacția unei reviste.
Despre spectacol ar fi de scris că-l consider reușit, în pofida sonorizării excesive. A fost susținut de doi dansatori profesioniști, Cristi Ștefan și Ana Maria Niță (cam crispați), de violonista Natalia Pancec Colotelo și chitaristul Emilian Florentin Gheorghe (amatoristice momentele vivaldiene, indigeste bucățile jazzistice, dar cu autentică trăire redată prelucrarea Rapsodiei enesciene; proiectul lor se intitulează „When Violin Meets Guitar“ – melanj între muzica clasică și rock – un ghiveci definitoriu, de fapt, pentru lumea în care trăim!), de chitaristul Cristinel Dohatcu și actorul Ștefan Apostol (ambii sensibili, atenți, convingători în momentele muzical-poetice prezentate), de percuționiștii de la Barbarossa (dezlănțuiți țopăitori și asurzitori; deși frumos înveșmîntați, puteau lipsi fără ca spectacolul să aibă de suferit!) și de trio „Arhaic“ (cu un remarcabil repertoriu, conduși de talentatul Nicolae Doboș – o plăcută și curată voce!). Timp de două ore aceștia s-au perindat pe scenă în lumina reflectoarelor. Dacă adaug jumătatea de ceas incipientă dedicată bîjbîielilor organizatorice în jurul stației de amplificare și cele aproximativ cincizeci de minute de prezentare a cărții, ajung la concluzia că am participat la un veritabil maraton cultural! Nu pun la socoteală minispectacolul înghesuit din foaier, cu o soprană, o mezzosoprană, un tenor, un bas, o pianistă, fursecuri și apă minerală! „Evadările“ spectatorilor (fiecare după capacitățile și limitele proprii!) mi s-au părut justificate; la rîndu-mi, mărturisesc: am lipsit de la ultima parte a manifestării – aș numi-o „de socializare“, din foaier.
Am lăsat la urmă lansarea volumului colectiv Stația… viitor, datorată colaborării dintre Asociația Cultural-Artistică Joc-B. M. R. și Editura Astralis. Prezentările laudativ-încurajatoare, cum li se cuvin copiilor și tinerilor, începute de Camelia Pantazi Tudor, directoarea Editurii Astralis, au fost continuate de Beatrice Alexandra Kiseleff, Ana Dobre, Odina Roșianu, Doina Bârcă, Evelyne Maria Croitoru, Floarea Necșoiu, Luminița Zaharia, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Ioan Rațiu și Florian Laurențiu Stoica. Antologia semnifică tablouri ale tinereții, exemple de viață […] variante ale creativității, semințe ale valorii […], muguri de talent, nevoi ale rostirii, modele de prețuire a limbii române, după cum s-a exprimat poetul Ioan Rațiu (cf. Caiet program, p. 4). Cartea se vrea, după cum cred, și o garanție că țara mai dispune de resurse umane valoroase, din fericire tinere, în pofida guvernărilor dezastruoase care au făcut din România o suferindă cu cea mai mare hemoragie de forță de muncă din Europa ultimilor trei decenii!
Scriitorul Lucian Gruia ținea să arate: Dincolo de jocurile inerente vîrstei, copiii/adolescenții au descoperit creația care le-a schimbat destinul. Textele copiilor din clasele primare și gimnaziale farmecă prin naivitate, cele ale liceenilor prin romantism, iar ale studenților [și ale] absolvenților de învățămînt superior prin modernism/maturitate. Volumul ne demonstrează că, prin realizările obținute pînă în prezent, tînăra generație va oferi pe tărîmul artelor vlăstare viguroase (cf. idem).