Caracalul nădăjduiește de ani buni să aducă o deschidere care aspiră să intre în rezonanță cu suprimarea zidurilor despărțitoare dintre comunitate și artă. Astfel, Teatrul Național Caracal nu a rămas o simplă citadelă vizitată ocazional de către spuma autohtonă, ci porțile i-au fost deschise către mai toate categoriile sociale și tuturor vârstelor. Acest gest are un larg răsunet, făcând din spectatori niște parteneri, iar nu doar destinatari.
Pentru că mult prea puţini tineri s-au regăsit, de-a lungul timpului, fie în distribuţiile spectacolelor, fie ca spectatori, în Caracal s-a născut ideea organizării unui eveniment teatral cu și pentru ei. Aşa a apărut prima ediţie a Festivalului de Teatru pentru Tineret „Lyceum”, un prim pas modest care a reunit trupe de teatru din liceele caracalene. I-au urmat încă trei ediţii în dezvoltare, apoi i s-a pus capăt din pricina unor incompatibilități de gestiune financiară.
În anul 2013 a revenit în atenţia tinerilor, urmând ca în anul 2014 să reînvie precum pasărea Phoenix printr-o nouă formulă, regândită, sub o altă denumire: Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret „fesTin” – o întâlnire generoasă, la nivel național, a tinerilor cu alţi tineri, cu teatrul şi cu filmul, cu oameni de teatru şi de film şi, mai ales, cu spectatorii. O întâlnire de lucru prin care sunt provocați să se implice într-un demers al descoperirii de sine, al propriilor resurse necunoscute încă şi, deci, nefolosite, într-un cadru care să asigure libertatea exprimării şi asumarea mesajului transmis. Nu întâmplător este că anul acesta, în perioada 28 august – 2 septembrie, în plină manifestare centenară, a avut loc cea de-a X-a ediție „fesTin”.
Festivalul este structurat pe două secţiuni: Teatru şi Film de scurt metraj. În cadrul secţiunii Teatru se organizează ateliere de lucru coordonate de lectori de specialitate şi un concurs pentru trupe şi interpreţi de monolog. În cadrul secţiunii Film de scurt metraj se organizează ateliere de lucru şi un concurs de filme de scurt metraj coordonate de oameni de film. De altfel, noul concept al festivalului se leagă de numele regizorului de film şi teatru, Bogdan Cristian Drăgan și de numele actorului și regizorului Vlad Zamfirescu– preşedinţii juriilor celor două secţiuni. Totodată, seară de seară au loc spectacole de teatru, proiecții de film și alte manifestări artistice deschise publicului larg.
Crezul organizatorilor, exprimat de către actorul și regizorul care a pus bazele acestui festival, Florin Beciu, este acela că „se poate spune că există o serie de festivaluri de teatru şi poate şi de film pentru tineri, dar care nu ating latura care să le traducă puţin din multul lui <cum se face teatru și film>, care să le cultive înțelegerea sinelui, să le dea încredere, să descopere adevărata emoţie, nu doar <emoţia> primirii unei diplome; să pună şi să-şi pună întrebări, să primească din acumulările celor care profesează aceste arte şi lista celor ce ar trebui făcute poate continua.”
Astăzi, teatrul şi filmul, în permanentă transformare, sunt nevoite să-şi reafirme, prin mijloace noi, suprema îndatorire estetică – aceea de a cultiva emoţia. „fesTin” asta face: îi atrage, îi provoacă, îi implică pe tineri să creeze, să descopere emoţia, să fie receptivi la felul în care comportamentul și acțiunile oamenilor se manifestă în jurul lor, să se descopere pe sine prin acest străvechi mijloc de analiză artistică a lumii, menit să exprime receptarea realității.