Târgoviște pe harta spirituală a României prin teatru

 

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște este un teatru viu. Își găsește rațiunea de a fi în nevoia de Frumos și în dorința de a-l dărui spectatorilor. Acel Frumos estetic, artistic aflat mai presus de clasificări umane, pe care l-am moștenit încă de la primii europeni. Este un laborator al preschimbării profanului în sacru, al ridicării firii mai presus de fire prin viziuni moderne ale unor regizori de prestigiu din țară și străinătate asupra unor texte din patrimoniul teatral universal. Lucrează cu tineri și pentru tineri, pentru că ei refac mereu mirarea de a fi. Caută texte contemporane și dramaturgie tânără care să împlinească, prin temele abordate, funcția unui teatru comunitar, conștient de prezentul social. Teatrul Tony Bulandra are trecut, prezent și viitor. Așază semne pe axa Timpului pentru a putea (re)găsi de fiecare dată drumul spre Suflet.

 

teatru

 

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște a fost inaugurat la 30 ianuarie 2002. Prezintă atât spectacole destinate, prin tematica abordată, adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, atât datorită echipei sale de artiști, cât și printr-un repertoriu bogat alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi. Teatrul poartă numele actorului Tony Bulandra, născut în Târgoviște la 13 martie 1881. Are două săli: Sala Mare și Sala Studio Mihai Dimiu și produce în jur de nouă premiere pe an.

Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit rapid să devină principalul reper cultural în comunitatea târgovișteană, prezentând publicului său creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale, dintre care amintim: Festivalul Național de Teatru de la București, Festivalul Internațional de Teatru Medieval de la Sibiu, Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, Festivalul Shakespeare de la Craiova. Pe plan internațional, a fost invitat în festivaluri din Franța, Scoția, Germania, Polonia, Macedonia, Armenia, Rusia, Algeria, Egipt, Turcia, Portugalia, unde a reprezentat mereu România, nu doar comunitatea târgovișteană.

A organizat în perioada 2007 – 2009 BABEL F.A.S.T. – Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, care a inclus printre invitații săi, companii de renume precum Teatrul Oskaras Koršunovas (Lituania), Compania Volsksbühne (Germania), Compania Biuro Podrozy (Polonia), Teatrul Kaze Tokio (Japonia), Teatrul Changpa (Coreea de Sud), Teatrul Național Erevan G. Sundukyan (Armenia), Studio Odeon Paris (Franța). În anul 2014, festivalul BABEL a fost reluat, bucurându-se de mare succes și continuând tradiția aducerii unor companii străine foarte apreciate, care cucerite de atmosfera de aici, își doresc mereu să revină. În plus, la fiecare ediție a festivalului, teatrul a mers în întâmpinarea spectatorilor printr-o impresionantă paradă și prin spectacole de stradă. Denumirea ce i-a fost dată festivalului are mai multe accepțiuni. Mitul Turnului Babel este o sinteză universal acceptată a identităţii şi aspiraţiei umanităţii către perfecţiune. Expresie a întâlnirii, a schimbului, BABEL este un simbol etern al DIVERSITĂŢII. Festivalul Babel este precedat și completat de Festivalul AnimaȚie, intitulat până în anul 2016 Festivalul Păpușilor Vii și ajuns la cea de-a XII-a ediție, este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Astfel, se deschide începând cu 1 iunie și continuă timp de trei zile cu spectacole de teatru, parade, ateliere de creație, jocuri și concursuri. Străzile orașului sunt împânzite de păpuși, paiațe și clovni. Personajele din povești prind viață spre încântarea celor mici, iar publicul târgoviștean demostrează în fiecare an pasiune pentru teatru, artă, cultură, prin prezența în număr impresionant și prin felul în care își întâmpină oaspeții. Festivalul este conceput în așa fel încât să aducă în atenția publicului contemporan măiestria și dinamismul deosebit al acestei forme de artă unice. Teatrul de animație are o tradiție milenară, răspândită pe întreg globul, adresându-se deopotrivă adulților, cât și celor mici.

Festivalul Babel (Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște) a ajuns astfel la cea de-a VII-a ediție și din ce în ce mai cunoscut. Semințele puse cu ani în urmă încep să dea roade. Festivalul a crescut mai ales pentru că nu se bazează numai pe arta teatrală. Plecând de la ideea de sunet, el s-a extins foarte mult în stradă, atât prin concerte, cât și, îndeosebi, prin performance-uri și spectacole mixte, care îmbină arta circului, acrobația cu muzica. Festivalul Babel are și o conotație educativă, el formează un public nou. Tinerii beneficiază de workshop-uri care le extind universul vocațional, acordându-i cu ceea ce se întâmplă în artele contemporane de pe mapamond. Babelul este un festival coerent, cu un concept bine definit care nu frizează moda în cultură, ci încearcă să amintească publicului în permanență de originile teatrului, care erau inițial numai de natură religioasă, deci spirituală.

Așteptăm cu oarecare frică fiecare ediție a Festivalului Babel, pentru că publicul este o necunoscută, iar rețetele și statisticile ne sunt străine. Publicul este în continuă creștere, fiindcă s-a accentuat gradul de curiozitate al acestuia. Credem că, în prezent, în sfârșit se face diferența între arta cultă și arta întâmplătoare, între divertisment și extaz rafinat. Publicul Festivalului Babel este alcătuit în straturi: de vârstă, de cultură, de afinități, de aceea și noi venim cu straturi ale Fetivalului: spectacole și concerte de stradă, teatru sub forme experimentale, cercetare estetică, sperând să producem o mulțumire generală. Credem că Festivalul Babel este un cocktail alcătuit din substanțe și culori diferite care amestecate produc un elixir inconfundabil.

Existența acestui festival este la fel de sigură precum Turnul Chindiei. Prăbușirea festivalului în 2010, cât și renașterea lui fac parte din ideea de construcție, ideea de perseverență. Simpla existență a acestui festival, care nu se confundă și nu concurează cu niciun alt festival din România, este o expresie a diversității și a toleranței, dar mai ales a faptului că arta reușește să topescă asperitățile existenței cotidiene, dând sens visului, transformând morile de vânt în castele, pentru că imaginația biruie întotdeauna concretul realității. Festivalul Babel poate să ne amintească și de trecutul artistic al orașului, de la Renașterea Italiană adusă aici de Petru Cercel, de litera tipărită de călugărul Macarie, de poeții Văcărești, de Grigore Alexandrescu, dar mai ales de Ion Heliade Rădulescu, întemeietorul Școlii de Teatru Românești și a Teatrului Național. Dacă e să vorbim deapre teatrul de stradă, istoria teatrului românesc consemnează spectacolul „Extremele se ating” al boierului Teoharie Glădescu, jucat în pădurea de la Priseaca, în prezența Lordului Byron, oprit o clipă în drumul lui spre Missolonghi (Grecia). Babelul caută pretext tradiția, reconstruind o tradiție a artei vii ce dă sens vieții în cetate. Festivalul este motorul Teatrului Tony Bulandra și îl împinge spre performanță.