TIMP STRĂVECHI

Expoziția cu caracter etnografic TIMP STRĂVECHI reuneşte un număr de 34          fotografii care surprind imagini din cadrul Festivalului „Cultură pentru Cultură”, proiect complex al Consiliului Judeţean Alba şi al Centrului de Cultură „Augustin Bena”.  

1

Este un documentar fotografic ce încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală cu tradiţiile şi stilul de muncă, cu ocupaţiile specifice locuitorilor Munţilor Apuseni. Seria de fotografie documentară aduce în atenţie obiceiurile tradiţionale româneşti ca şi modalităţi de exprimare: muzica, coregrafia, gestica sau mimica. Acestea vizează viaţa colectivă a satului, având un caracter public şi ciclic. Sunt fapte culturale complexe, menite înainte de toate, să organizeze viaţa oamenilor, să marcheze momentele importante ale anului, ale trecerii lor prin lume; evenimente ce se desfășoară de-a lungul anului, sărbători religioase,  cele legate de munca agricolă.

Pe lângă peisajele superbe surprinse în diverse momente, sunt surprinse unele ocupaţii ale localnicilor: oieritul, pescuitul sau munca câmpului. Imaginile vorbesc despre momente din viaţa de zi cu zi sau din timpul unor sărbători, despre meșteșuguri vechi, portul popular, arhitectura tradițională sau despre locuri de basm, suprinse în diferite momente sau anotimpuri.

Este o colecție foarte frumoasă de fotografie, prin modul cald de abordare a personajelor, prin delicatețea cu care sunt prezentațe evenimentele. Expoziția este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de promovare a culturii tradiţionale prin imagini fotografice cu caracter etnografic, prezentată într-o formă artistică originală. Acurateţea actului artistic  este dată de elementele cheie ale unei fotografii alb-negru: simplitate, eleganţă, concentrare şi impact vizual. Fotografia alb-negru, atrage atenţia asupra subiectului, compoziţiei de ansamblu și perspectivei, aducând în evidenţă  elementele grafice ale cadrului.

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9