UN EVENIMENT ISTORIC: INDIA RECUNOAȘTE PE ȚIGANI CA DIASPORĂ INDIANĂ

 

La începutul lunii februarie, 2016, ministrul de externe al Indiei, Sushma Swaraj a avut fericita idee de a organiza o conferință de trei zile intitulată International Roma Conference and Cultural Festival, la care au fost invitați mai multe personalități de origine romă din întreaga lume, prima conferință de acest fel. Evenimentul va avea loc de acum încolo la fiecare doi ani. În cuvântul de deschidere ministrul a făcut recomandarea ca toți cei cca 20 de milioane de romi aflați în peste 30 de țări din Europa, cele două Americi si în Orientul Mijlociu să devină parte din diaspora indiană spunând: “Sânteți copii ai Indiei care ați migrat și ați trăit în circumstanțe vitrege în țări străine timp de secole. Cu toate acestea, v-ați păstrat identitatea indiană”. Da, după 1500 de ani de peregrinări prin țări străine, romii și-au păstrat atât identitatea culturală – dar mai ales limba.

Pe de altă parte, Jovan Damjanovici, președinte al World Roma Organization, a spus în încheierea lucrărilor Conferinței de la New Delhi următoarele: “Am dori să facem parte din diapora indiană și să contribuim la dezvoltarea țării noastre de origine”. Vikas Swarup, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Indian a adăugat: “Scopul conferinței a fost acela să atragă atenția la nivel global cu privire la romi și să ofere direcții utile de dezvoltare a unor structuri educaționale și stiințifice, dar și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă romii în lumea întreagă”. De asemenea, el a mai spus: “Conferința a făcut anumite recomandări guvernului. Guvernul a început deja procesul de evaluare a acestor recomandări”. Între altele, am înțeles că guvernul indian intenționează să creeze un fond monetar prin care să ajute antrepenori de origine romă să deschidă afaceri în India, precum și să ofere burse de studii tinerilor romi care doresc să studieze în universitățile din India.

Trebuie să adăugăm că India este o țară în plin progres economic, fiind cel mai numeros popor din lume după chinezi. Desigur guverul indian a aflat de problemele cu care se confruntă țiganii azi în Europa și vor să-i ajute la modul real, nu cum fac cei din UE, care se prefac doar că ajută. Pe când există un curent general în lume ca fiecare popor să-și cultive valorile naționale iar cei plecați să revină la matcă, în maica Europă toate merg contra curentului. Se bate toba absurdă și păguboasă a multiculturalismului, a homosexualismului cu orice preț, precum și aducerea artificială de imigranți în Europa – imigranți care nu se vor asimila niciodată; și alte asemenea idioțenii. Fără sens. Quo vadis Europa? Dar mai ales: încotro Dacia Felix? Deși pe moment există niste vagi (dar false) speranțe de mai bine pentru România într-un viitor apropiat, viitorul rămâne sumbru. UE în formula actuală nu are viitor!

Mă bucur absolut sincer pentru șansa admirabilă care li s-a oferit recent romilor din întreaga lume, este o șansă mare, istorică, de care romii trebuie să profite din răsputeri. Cu mai mulți ani în urmă, un bun prieten și colaborator, Lucian Cherata, autorul unei gramatici a limbii rome, m-a rugat să fac prefața cărții respective; am răspuns chemării cu deosebită plăcere, mai ales că lucrarea este bine scrisă. În finalul prefeței am opinat ceva de genul că având în vedere problemele majore cu care se confruntă romii din Europa, ar fi bine ca guvernele Europei să negogieze cu India repatrierea acestora, argumentând că acolo romii vor regăsi marea cultură de care ei s-au desprins de mult și pe care, în mare parte, au uitat-o și că, în principiu, ar fi benefic în primul rând pentru ei să se întâmple așa ceva. Editura cu pricina a refuzat să publice cartea domnului Cherata cu prefața scrisă de mine pe motiv că… nu era politicallly correct… În schimb, India a reușit să fie politically incorrect și să facă, de fapt, ce trebuie: adică ce propusesem eu cu vreo 5 ani în urmă. Iată că și de data asta s-a dovedit că am avut dreptate în intuițiile mele, în ciuda tuturor caracterelor oportuniste, lașe și obtuze care au invadat mulțime de poziții cheie din societatea românească de azi. În schimb, toată admirația pentru inițiativa guvernului indian. Dar și disprețul pentru ce se întâmplă azi în UE!

Și nu putem să nu ne amintim cu rană în suflet de spusele părintelui istoriei: “Tracii sânt cei mai numeroși după Inzi”.