UN MUZEU… DE SUFLET

 

Dacă vă plac dulciurile (şi cui nu-i plac), v-ar putea interesa vizitarea unui muzeu al… cofetăriei. În prezent, cofetăria are prea puţine taine pentru cei interesaţi, magazinele sunt pline de roboţi de bucătărie, forme din silicon pentru diverse bomboane şi prăjituri, decoraţiuni gata confecţionate pentru torturi sofisticate, iar internetul ne oferă mai multe reţete decât putem încerca. Prin intermediul unor emisiuni TV putem afla chiar cum se prepară dulciurile la scară industrială. Dar, dacă doriţi să aflaţi ce unelte şi ce reţete foloseau maeştrii cofetari din perioada interbelică, puteţi afla vizitând Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui”, din Arad.

 

1

 

Într-un cartier mărginaş al municipiului Arad, în spatele porţii unei case obişnuite, se găseşte un muzeu al cofetăriei. Trec pe lângă el zi de zi oameni grăbiţi în drum spre locul de muncă, elevi în drum spre şcoală, fără a-i acorda atenţie. O mulţime dintre ei nici nu ştiu că în cartier se află se află un obiectiv turistic unic în ţară. Nu există o inscripţie, un panou, o reclamă, care să avertizeze trecătorul simplu şi astfel, muzeul se pierde în şirul caselor de pe stradă.

Urmând indicaţiile găsite pe internet, am ajuns pe Strada Nicolaus Lenau, la nr. 3, din cartierul Sânicolaul Mic. La poartă ne-a întâmpinat un domn amabil, care este tocmai proprietarul casei, al muzeului şi în acelaşi timp ghid, Ioan Gui. Acesta ne-a primit imediat, fără o programare prealabilă, muzeul funcţionând conform unui orar de vizitare. Muzeul nu percepe o taxă de intrare şi nu are angajaţi, de aceea disponibilitatea pentru o vizită neanunţată a fost o surpriză. Întrebat de ce anume nu există un afiş, un panou pentru informare, domnul Gui a răspuns modest că dumnealui nu consideră că mai este nevoie de reclamă: în decursul anilor, cei interesaţi şi-au găsit drumul spre muzeu. Într-adevăr, acesta pare cu atât mai pitoresc cu cât existenţa sa în acel loc ne ia prin surprindere. În spatele porţii ne întâmpină curtea casei, cu multă verdeaţă şi flori. Muzeul este amenajat în două încăperi ale casei domnului Gui şi prezintă aproximativ 500 de exponate.

 

2

 

Proprietarul este o persoană primitoare şi dornică să ne informeze despre muzeul dânsului, dar şi despre istoria cofetăriei în Europa şi în oraşul Arad. Muzeul a fost înfiinţat în anul 2006, după o lungă activitate de colecţionar a domnului Gui, care a fost el însuşi maestru cofetar, vreme de 42 de ani. Colecţionarea exponatelor a început în anii 70, fiind achiziţionate de la diverşi maeştri cofetari, prin cumpărare sau prin donaţii. Unele dintre utilajele mari au fost salvate de la fier vechi şi recondiţionate. Iniţial, achiziţionarea obiectelor a avut un scop concret, urmărindu-se folosirea lor ca material didactic pentru activitatea practică la clasele de cofetari ale şcolilor din acea vreme. Ideea unui muzeu a venit abia după anul 2000, când a început şi activitatea de recondiţionare a unor aparate. Toate sunt acum în stare de funcţionare, deşi unele au peste 100 de ani.

 

3

 

Se pot vedea o mulţime de obiecte folosite în trecut la prepararea dulciurilor, maşinării mari, acţionate manual sau electric, dar şi obiecte mici şi mai familiare, ca vasul pentru bătut frişcă sau formele folosite pentru prepararea bomboanelor. Astfel, se regăsesc: maşina pentru măcinat mac, maşina pentru producerea marţipanului şi a ciocolatei, maşina de preparat îngheţată, o masă de lucru, diverse cântare. Alături de acestea sunt amenajate vitrine cu forme folosite pentru bomboane şi ciocolată pentru sărbători, fiind sortate, pe rafturi diferite, forme pentru Crăciun (Moşi de ciocolată, clopoţei), pentru Paşti (forme de ouă, iepuraşi, mieluşei) sau altele potrivite oricărei ocazii. Domnul Gui ne-a făcut şi o demonstraţie cu o mică  maşinărie folosită pentru a „franjura” ambalajele pentru „saloanele” care împodobeau până nu de mult bradul de Crăciun.

 

4

 

Muzeul mai oferă spre vizionare diverse fotografii cu maeştri cofetari din vechea breaslă arădeană din perioada interbelică, cu laboratoare de cofetărie, dar şi diplome şi alte documente adunate chiar de la posesori, care au dorit sa contribuie la realizarea muzeului. Se regăsesc şi cărţi vechi de bucate specializate pe produse de cofetărie, precum şi caiete originale de reţete ale unor maeştri.

Deşi discret, acest loc plin de istorie este destul de vizitat. Îi calcă pragul mai ales elevii, însoţiţi de cadrele didactice, dar mai vin şi turişti din ţară sau din alte ţări, care au aflat de el cu ajutorul internetului. Nu se percepe taxă de vizitare, fiind, după spusele Domului Gui, un muzeu „de suflet”, realizat în cinstea meşterilor cofetari care şi-au ridicat meseria la rang de artă. Ba mai mult, vizitatorii primesc… bomboane.

Având în vedere unicitatea lui în ţara noastră, integrarea expoziţiei în Complexul Muzeal Arad ar putea fi o idee de luat în seamă.

Adresă: Strada Nicolaus Lenau, Nr. 3, Arad;

Telefon:  0257278371 (Ioan Gui)

Program de vizitare: Luni – Vineri: 10 – 18; Sâmbătă: 11 – 16; Duminică: Închis.