Am pășit în sufletul oamenilor

Desculț, am sărutat timpul razelor de rouă pe câmpul anotimpurilor. Bunicii mi-au sădit șoaptele curcubeului pe treptele vieții. Am sorbit ritmul vieții din ploscuța de cuvinte vărsată la focul cuptorului cu pâine și cozonaci.

Mi-am încălzit drumul cu poveștile nemuritoare despre sufletul satului românesc. O picătură din îmbrățișarea vântului revărsată în jgheabul de apă al animalelor mi-a arătat chipul celor ce trudeau cu sapa pe rând. Alergând printre copaci am sorbit nectarul grădinilor. Am cules dragostea din firul mâinilor crăpate.

Mărturie a trecerii noastre printre stele am imortalizat leagănul timpului într-o buclă nesfârșită: fotografia!

Proiectul „Acasă, la origini” s-a născut în plină pandemie, iar culorile vremurilor tulburi s-au schimbat pas cu pas într-o acțiune de recuperare identitară a costumului popular, a portului tradițional din România. M-am alăturat campaniei lansate de comunitatea La Blouse Roumaine cu entuziasm, încredere, pasiune, bucurie și speranță. Viața nu este un drum drept. Dincolo de urcușuri sau coborâri, dincolo de asfalt am redescoperit „veșnicia”!

În fiecare comunitate unde am pășit sufletul oamenilor și relațiile dintre ei mai păstrează obiceiurile, datinile, credințele, portul popular, strigăturile, cântecul și dansul și le transmit din generație în generație. Dacă din privirile celor trecuți de tinerețe se revarsă nostalgia, determinarea, puterea și încrederea, din privirile celor tineri răzbate curiozitatea, bucuria, împlinirea și dorința a contribui la bunul mers al comunității.

Ne-am legat cu fire invizibile și am țesut mărturii fotografice despre locuri și oameni, despre valoarea și autenticitatea portului tradițional. Am creat o zestre digitală de imagini care ne prezintă valorile, credința, rădăcinile și care contribuie la valorizarea meșteșugurilor, protejarea și promovarea costumului popular, dar și la o bază de studiu etnografică.

Mulțumesc fiecărui lider de comunitate, fiecărui om pentru ospitalitate, răbdare și deschidere. Mulțumesc La Blouse Roumaine, Fundației Comunitare „Țara Făgărașului” și Muzeului de Pânze și Povești din Mândra pentru șansa de a crea „poezie prin imagine”!

Un sentiment puternic de identitate mi-a călăuzit pașii spre satul românesc. Din prețuire pentru istorie, cultură, viață, patrimoniul cultural românesc, pentru oameni, pentru meșteșugari, pentru sacrificiile lor am depănat fuioare de imagini.

Pentru a prezenta o parte importantă din patrimoniul cultural imaterial, din obiceiuri și datini, pentru a avea o dimensiune cât mai bună asupra a tot ceea ce a fost investit cu valoare etică sau estetică, pentru a înțelege drumul de la creație la etalarea costumului popular am scris articole, am realizat fotografii și clipuri video(colecții private,muzee) despre costumul popular sau meșteșugari.

Din respect și dragoste pentru tradiții, pentru valorile spirituale, pentru moștenirea culturală, pentru a readuce în atenție lucruri uitate, am căutat să pun în valoare efortul, dăruirea, munca, solidaritatea, ospitalitatea celor care prin iubire și speranță pun în valoare identitatea satului românesc.

Fiecare comunitate are o ladă cu zestre. Într-o lume dominată de restricții și incertitudini, într-o lume în care intrăm tot mai puțin în librării, biblioteci, muzee sau săli de teatru, împreună cu toți cei implicați în proiect am readus în atenție, am scos la lumină frumusețea veșmintelor populare, semnificațiile sociale ale acestuia. Prin intermediul fotografiei am arătat podoabele, ornamentația și cromatica, croiala fiecărui costum care ne arată apartenența celui care-l poartă.

Am trăit clipe de emoție și bucurie privind patru generații îmbrăcate în costum popular la biserică. Ancorat în tradiție, amintiri și prezent, dincolo de schimbări și transformări, tezaurul din vatra satului este păzit și transmis din generație în generație.

Fotografia este o cale prin care poți să schimbi percepția lumii asupra unui eveniment, este memoria clipei, a schimbărilor ce-au survenit de-a lungul timpului, este buchetul de emoții trăite de fiecare om prin prisma propriei experiențe.