|

Ascultă 5 minute de muzică clasică

Dacă s-a întâmplat să auziți muzică clasică atunci când vă făceați cumpărăturile la un magazin din România, probabil că v-a trecut pe la ureche ceva despre Radio România Muzical și “Ascultă 5 minute de muzică clasică”.

 

Într-o țară în care, în 2015, 13% din populație afirmă că apreciază muzica clasică (în creștere, e drept, de la 6% în 2010, conform Barometrului de Consum Cultural), să asculți muzică clasică la mall sau la hipermarket poate fi surprinzător; același barometru de consum cultural din 2015 ne spune că 52% dintre români preferă muzica populară, 22% muzica etno și 23%, muzica pop străină, pe următorul loc fiind manelele (16%).

 

Dar nu aceste cifre mi-au dat ideea acestui proiect, în 2010, ci propria mea experiență: să faci cumpărături într-un supermarket aglomerat și cu o muzică obositoare, e foarte stresant, așa că m-am întrebat: chiar ar fi imposibil să aducem muzica clasică și în aceste spații în care se strâng în mod natural atât de mulți oameni?

 

Și nu a fost imposibil. Am stat de vorbă cu responsabili de hipermarketuri, mall-uri, muzee, librării, sedii de firme și am găsit o deschidere totală; sunt extrem de recunoscătoare acestor oameni care, și ei ca și mine, apreciau muzica clasică și au considerat că ascultarea ei în spații neconvenționale însemna un act de cultură de care este în mod real nevoie în România.

 

Apoi, a venit o nouă întrebare: putem face mai mult? De fapt, cum putem face oamenii să asculte muzică clasică în mod firesc, de plăcere? Prin educație. Așa că am luat inițial, legătura cu școli și inspectorate; în 2013, am fost invitată să prezint proiectul la reuniunea anuală a inspectorilor de specialitate și inspectorul general a concluzionat: “acesta trebuie să devină un program național”. În 2014 se semna și acordul de colaborare între Radio România și Ministerul Educației Naționale, iar “Ascultă 5 minute de muzică clasică” devenea un program național.

 

Ce înseamnă în mod concret “Ascultă 5 minute de muzică clasică”? În spații neconvenționale pentru muzica clasică se aude câte o piesă muzicală în fiecare zi a lunilor martie și octombrie (în octombrie 2017, partenerii proiectului sunt Cora, Carrefour, Mega Image, Dedeman, Metro, Mobexpert, Băneasa Shopping City, Vivo! Pitești și Baia Mare, Hello Shopping Park și Arena Mall din Bacău, Iulius Mall din Cluj, Timișoara, Iași, Suceava, Palas Mall din Iași, librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, PWV România, Raiffeisen Bank și Mood Media – furnizor de ambient sonor pentru mulți dintre partenerii proiectului). Pe lângă piesa muzicală, un mic anunț, în care se specifică și ce lucrare și în ce interpretare a fost – pentru că o mică educație muzicală chiar este necesară.

 

În școli, pe parcursul unui an școlar, în fiecare săptămână, profesorii de muzică, dar nu numai, primesc câte două fișiere audio care conțin câte o lucrare muzicală și o poveste pe înțelesul copiilor despre lucrarea respectivă. Pe site-ul proiectului, săptămânal, copiii au posibilitatea de a răspunde la două întrebări legate de piesele săptămânii. Cu sprijinul generos al sponsorului concursului pentru elevi, Universal Music România, am premiat în ultimii trei ani peste 1000 de copii. Am organizat de doi ani și un concurs național “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, cu secțiuni pentru clasele primare – desene inspirate de muzică și pentru clasele gimnaziale – concurs de audiții muzicale, iar în 2016, de eseuri inspirate de muzică.

 

În ultimii trei ani școlari, proiectul a atras din ce în ce mai mulți copii: 120.000, 145.000, în anul școlar 2016-2017, 165.000 de copii. Cred că aceste cifre arată că proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este unul dintre cele mai mari dedicate copiilor din România. Sunt extrem de recunoscătoare profesorilor și inspectorilor care au ales să se implice în proiect; doar dedicarea acestor oameni face ca eforturile mele de a selecta și comenta muzica să nu fie zadarnice.

 

Iar ecourile? Nu am întâlnit oameni care să fi fost măcar deranjați de muzica din magazine, toți au considerat că e o idee bună, începând chiar cu angajații de acolo. Muzica clasică îi ajută pe toți să se liniștească, să se relaxeze; alții au remarcat că e bine că se mai ascultă și altceva decât ceea ce se poate auzi de obicei; în fine, unii au vorbit și despre nevoia de repere, inclusiv în muzică, și de reperele pe care le aduce muzica clasică.

 

Iar copiii? Unora le place muzica, altora poveștile despre muzică; sunt de acord cu toții că muzica clasică îi ajută să se relaxeze și să-și facă lecțiile mai cu spor; unii sunt încântați că au descoperit ceva nou, ceva care le place. Mi-a rămas în minte remarca unui copil din Timișoara: “părinții mei ascultă acasă doar manele și tehno. Eu am ascultat la școală muzică clasică, mi-a plăcut și o voi mai asculta în continuare”.

 

De fapt, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este o poveste despre cum poți schimba ceva în bine în societate alegând să faci ceva ce îți stă în putere. Eu am ales să fac ceva concret pentru promovarea muzicii clasice în România, pentru că eu cred cu tărie că muzica nu este doar ceva care ne gâdilă plăcut urechea, ci un limbaj care spune despre noi încă mai multe decât oricare alt limbaj pe care-l stăpânim. Muzica clasică este expresia unei civilizații; ce alegi să asculți poate spune mai multe despre tine decât orice altceva. De aceea este important ca românii să asculte (și) muzică clasică. Sincer, nu cred că ar trebui să ascultăm doar muzică clasică; însă trebuie să ascultăm și muzică clasică, dacă vrem să avem repere despre ce înseamnă cu adevărat Valoarea.

 

Ca să nu mai lungesc vorba, tot ce ați putea dori să aflați despre “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, un proiect Radio România Muzical, găsiți aici: http://www.romania-muzical.ro/5-minute