Expoziția permanentă „Nicolae Iorga”

Se justifică existența unei expoziții permanente „Nicolae Iorga” într-o școală? Iată, așadar, o întrebare care ne-a fost lansată celor de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila de către directorul Revistei de Lingvistică și Cultură Românească, domnul Lucian-Mihai Marin. Răspunsul este, cu siguranță, unul afirmativ. Expoziția este realizată de specialiștii Muzeului Brăilei ,,Carol I”, echipă coordonată de către profesorul universitar dr. Ionel Cândea, fost elev al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga”. De asemenea, cele 21 de exponate cu dimensiunea 80/200 cm se află în amfiteatrul instituției care poartă numele lui Nicolae Iorga,o sală emblemă pentru un liceu al elitelor intelectuale brăilene în care se desfășoară peste o sută de evenimente anual. Întreaga expoziție reprezintă o sinteză care surprinde aspecte legate de Nicolae Iorga: originea, studiile, activitatea pedagogică, publicistica, cariera politică, prieteniile etc.
1poza
2poza

Propunerea acestui proiect a fost combătută de sceptici care considerau demersul desuet și plictisitor. Timpul însă (doi ani) a dovedit că existența expoziției permanente „Nicolae Iorga”  într-un liceu aflat în topul instituțiilor brăilene nu reprezintă ,,o formă fără fond”, ci o nouă abordare în promovarea valorilor autentice. Expoziția beneficiază de un concept inedit care urmărește să ofere elevilor  modele reale, demne de urmat.
Pe elevii și absolvenții Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” Brăila îi îndemnăm permanent să nu ezite nicio clipă în a-l lua pe Iorga drept model, având drept argumente următoarele: a luat licența în litere într-un an, la  19 ani  a câștigat concursul pentru catedra de latină la un liceu, a fost trimis apoi de ministrul de atunci, Odobescu, să studieze în străinătate și în loc să continue cu filologia, a devenit istoric. De asemenea, întors în țară a mărturisit fostului profesor, Xenopol, intenția de a scrie o istorie a românilor. A ținut conferințe în Franța, a fost pasionat de Bizanț și a scris o istorie a literaturii noastre. Absolvenții noștri pornesc la drum sfătuiți să-și caute rostul în lume, să exerseze mirarea, să vadă dincolo de aparențe și să țină cont de cuvintele lui Iorga existente pe unul dintre panourile expoziției permanente ce-i poartă numele:,, Mulți au avut aptitudini extraordinare; însă fiindcă n-au avut curaj, ei au trăit ca niște morți și au sfârșit prin a fi îngropați în inactivitatea lor”.
Într-o lume în care totul se derulează amețitor, în care mai mult se dărâmă decât se construiește, în care mai mult se critică decât se apreciază, există oameni, cu majusculă aș spune, cum este domnul profesor universitar doctor Ionel Cândea, inițiatorul proiectului, care prețuiesc valorile, atât pe cele ale trecutului, cât și pe cele ale prezentului, iar  expoziția permanentă realizată de dumnealui  este, de ce nu, o formă de păstrare a valorilor autentice pentru că doar acestea reușesc să treacă dincolo de barierele timpului, adevărata menire a acestui demers fiind educația, nu doar a elevilor, ci și a adulților, pentru că nu e om care să nu aibă de  învățat ceva.
Expoziția permanentă ,,Nicolae Iorga” reprezintă un model replicabil ce poate fi urmat și de alte școli din țară. Prin intermediul acesteia,  am încercat să aducem mai aproape de tineri personalitățile țării noastre. Mărturii ale faptului că proiectul a fost un real succes sunt reacțiile elevilor, părinților etc, dar și faptul că Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” a realizat împreună cu Muzeul Brăilei ,,Carol I” alte două expoziții, una în cabinetul de limba română cu tema ,,Scriitori brăileni”, iar cealaltă în cabinetul de istorie centrată pe momente din istoria Brăilei.