Bolboși – lăutarii la ei acasă

Nu poţi scrie despre lăutarii gorjeni fără să-i auzi cântând. Am descoperit acest lucru pe 15 septembrie 2016, când am ajuns pentru prima dată la Bolboşi, o mică localitate din judeţul Gorj.
2016 a fost anul în care am cutreierat Oltenia pentru realizarea scurtmetrajului “Eterna şi fascinanta Oltenie”. Până să ajung la Bolboşi, mai fusesem prezent pentru a filma la încă două manifestări folclorice din Oltenia: la Vaideeni şi la Polovragi.

Însă la Bolboşi a fost altceva. A fost acel lucru pe care-ţi este greu să-l exprimi în cuvinte. A fost acel lucru pe care trebuie să-l vezi şi să-l trăieşti acolo, la faţa locului. Iar acest lucru înseamnă muzica lăutărească gorjenească. Aş mai folosi aici încă un cuvânt: autentică.

La momentul plecării spre Bolboşi nu aveam prea multe informaţii despre festival. Ştiam doar numărul ediţiei, data şi ora începerii, precum și locaţia de desfăşurare a evenimentului, aceasta fiind Dumbrava Ohaba din Bolboşi.

Festivalul de la Bolboşi este al doilea festival de muzică lăutărească care se organizează în judetul Gorj, după cel de la Târgu Cărbuneşti, ce se desfăşoară la finalul lunii august. Un al treilea festival de muzică lăutărească, aflat anul acesta la prima ediţie, s-a desfăşurat la finalul lunii mai, la Tismana.

La Bolboşi se ajunge venind dinspre Craiova către Turceni, apoi urmând indicatoarele de Mătăsari. Dumbrava Ohaba se află la ieşirea din Bolboşi pe drumul ce continuă către Mătăsari. Este un loc superb, ideal ales pentru desfăşurarea acestui eveniment.

Festivalul de la Bolboşi se adresează tarafurilor lăutăreşti care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă tradiţia şi autenticitatea cântecului şi a portului popular.

De asemenea, costumul popular este obligatoriu. Pe lângă tarafuri, pot să participe şi rapsozi care intrepretează o baladă sau o doină şi un cântec de joc. Festivalul începe în jurul orei 16:30, însă momentele cele mai frumoase le-am descoperit imediat ce am ajuns acolo, undeva în jurul orei 15:30, când sesiunile de repetiţie începuseră deja.

Nu poţi să descrii în cuvinte aceste momente, trebuie neapărat să-i auzi cântând şi să le vezi gesturile şi expresiile.

Vă invit să-i descoperiţi în minutele de selecţii realizate la ediţia a XXVII-a a acestui festival.

 

Festivalul lautarilor gorjeni de la Bolbosi from ColumnaFilm on Vimeo.

Vă invit, de asemenea, să mergeţi să-i vedeţi şi să-i ascultaţi anul acesta, la jumătatea lunii septembrie, la ei acasă, la Bolboşi, în Gorj. Pe ei şi muzica lor lăutărească. Sigur nu veţi regreta.