UN GRUP DE FETE ANGELICE – SÂNZIENELE LA 30 DE ANI DE ACTIVITATE

Profesoară de peste 40 de ani, prin mâna mea au trecut multe, foarte multe talente pe care le-am descoperit şi cultivat cu răbdare pentru ca apoi tinerii interpreţi să devină, în timp, valori naţionale.

Această mândrie nu poate fi întrecută decât de momentul înfiinţării grupului folcloric Sânzienele în anul 1987.

Un  nume inspirat potrivit pentru un grup de fete frumoase la chip şi la suflet, delicate şi angelice. Fete purtând coroniţa din flori de sânziene, flori legate de sacrul feminin, flori diafane care ocrotesc iubirea.

 

 

Grupul este format din 10,12 fete cu voci inconfundabile, cristaline, ce emană muzicalitate şi o sublimă armonie.

În repertoriul Sânzienelor se regăsesc cântece tradiţionale din toate subzonele folclorice arădene: Țara Zarandului, Valea Mureşului, Podgoria Aradului şi Câmpia Arădeană.

Peste 150 de cântece promovate în 12 albume muzicale, au fost salvate astfel de la uitare. Toate înregistrările au fost realizate cu acompaniamentul orchestrei Rapsozii Zarandului, condusă de taragostistul Petrică Paşca.

În cele trei decenii de activitate Sânzienele au participat la festivaluri folclorice în ţară şi străinătate, la spectacole artistice alături de nume  consacrate ale folclorului românesc, precum şi la filmări ale televiziunilor naţionale şi locale, filmări ce au avut ca specific promovarea cântecului tradiţional.

În prezent grupul Sânzienele colaborează în acţiunile sale culturale cu orchestra Mărunţelul condusă de acordeonistul Liviu Birta.
1

 

În decursul anilor din grup s-au desprins  tinere cu potenţial vocal solistic excepţional, astăzi nume sonore în viaţa artistică locală şi naţională. Le amintim aici pe Voichiţa Suba, Paula Paşca, Aura Bonchiş, Ioana Luguzan şi Roxana Suciu.

Costumul popular purtat de fetele din grupul Sânzienele este cunoscut sub numele de ‘’Costumul cu pui tablă’’. Denumirea face referire la bogăţia cusăturii de pe mâneca iei. Costumul are o vechime de aproape un secol şi provine din salba de sate de pe malul stâng al Mureşului, la capătul estic al judeţului, în zona de influenţă bănăţeană – Făget ( Birchiş, Ostrov, Căpâlnaş, Tela…).
2

 

În urma activităţii artistice impresionante a acestui grup vocal, Centrul Cultural Judeţean Arad a hotărât să cuprindă în calendarul de acţiuni al anului 2017 evenimentul cultural ‘’Sânzienele – trei decenii de activitate’’, în cadrul căruia grupul vocal va prezenta în data de 22 iunie la ora 18.00, la Teatrul de Vară al CCJA, spectacolul aniversar ‘’Sânziană, floare aleasă’’.
cv1

cv2