Județul Sălaj, aflat oarecum în umbra mai titratelor județe Cluj, Bihor sau Maramureș, are un mare potențial turistic, poate prea puțin exploatat, cu toate că există strategii de promovare pe termen lung ale factorilor decidenți. Puțini știu, poate, că Sălajul are cele mai multe biserici de lemn; puțini au auzit de Grădina Zmeilor sau de Limesul roman ce trece pe lângă orașul reședință de județ. Iar tradițiile și meșteșugurile populare sunt prezente, încă, în unele din zonele rurale ale județului. Sunt doar câteva din obiectivele ce ar putea transforma județul într-unul eminamente turistic.
Brebi – cerdacul cu lavandă
Ideea organizării unei tabere de fotografie în județul Sălaj, a venit din partea doamnei Adela Rusu – artist fotograf recunoscut internațional prin numeroasele premii și distincții obținute. Întâmplarea fericită a făcut ca prin vara anului 2016 să ne întâlnim la Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” de la Iaz, unde eu, pe de o parte, dar și Adela Rusu împreună cu un alt artist fotograf de excepție Ovi D. Pop, pe de altă parte, fotografiam de zor ”haba” pusă în scenă de Ligia Bodea. Iar cum cei ce se aseamănă se adună, iar pasiunile comune pot fi punți spre prietenia adevărată, a fost nevoie doar de propunerea Adelei Rusu de a încerca organizarea unei tabere de fotografie în Sălaj, pentru ca un întreg mecanism să fie pus în mișcare.
Am pus proiectul pe hârtie și am apelat la domnul Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție ce încurajează manifestările și proiectele artistice, având o lungă experiență în organizarea diferitelor tabere. Este adevărat, o tabără de fotografie ce se adresează artiștilor fotografi, are particularitățile ei, dar sprijinul dat de către cei de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, încă din faza creionării proiectului, a fost unul consistent. Am avut inspirația de a-i coopta în echipă pe jurnalistul Sebastian Olaru, atins și el de ”virusul fotografiei” dar și pe doamna Laura Chirilă – manager al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus”. În acestă formulă, am reușit după câteva întâlniri să punem în aplicare un proiect ambițios, inedit pentru județul Sălaj. Nouă, sălăjenilor, ne-a revenit rolul de a identifica 6 trasee care, pornind din Zalău – acolo unde am stabilit locația taberei – să-i ducă pe artiștii fotografi spre cele mai interesante obiective ce au, pe de o parte, potențial turistic, iar pe de altă parte pot fi interesante din punct de vedere fotografic. Doamna Adela Rusu, care reprezenta Asociația Artiștilor Fotografi din România, filiala Nord-Vest, s-a ocupat de găsirea artiștilor fotografi din țară și din străinătate care să accepte să vină în tabără.
Clit – de vorbă cu un localnic
Cred că reușita evenimentului a constat pe de o parte în buna organizare dar și în valoarea artiștilor fotografi participanți. Au răspuns invitației următorii artiști fotografi: Metzakis Manolis din Grecia (GPU ZEUS, GPU CR5, EFIAP/p) – președintele Global Photographic Union; Borko Ivo din Slovenia (MF FZS, EFIAP/p) – președintele Asociației Artiștilor Fotografi din Slovenia; Borko Stefi din Slovenia (MF FZS, EFIAP/p); Bardossi Virgilio din Italia (MFIAP , EFIAP/p); Nagy Lajos din Tg. Secuiesc, România (EFIAP/D1); Balasi Csaba din Miercurea Ciuc, România (MFIAP, EFIAP/g, ESFIAP) – ofițerul de legătură al României cu Federația Internațională de Artă Fotografică; Adela Lia Rusu din Oradea, România (EFIAP) – președintele filialei Nord-Vest a AAFR; Ovi D. Pop din Oradea, România (EFIAP)- președintele Asociației Ovi D.Pop; Grigore Roibu din Deva, România (AFIAP) – președintele Asociației Artiștilor Hunedoreni; Bikfalvi Zsolt din Carei, România (AFIAP) – vicepreședintele Fotoclubului ”Vasile Venig Laszlo”; Mircea Boran din Arad, România (art.AAFR) – președintele Asociației Foto Club Arad.
Var – acasă la meșterul popular Vasile Teglas
Dacă pentru artiștii fotografi era suficient să găsească cadrul potrivit pentru a fi imortalizat, pentru noi, organizatorii, adevărata provocare era în identificarea celor mai reprezentative obiective de pe traseele stabilite și în a face ca acolo să se întâmple ceva, de a face ca locurile respective să prindă viață. Aici un rol important l-au avut partenerii și sponsorii, fără de care tabăra de fotografie n-ar mai fi avut același impact: Consiliul Județean Sălaj, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Sălaj Plus”, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Centrul de Cercetări Biologice și Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou, Colțul Românesc, Sănătate Dulce, Cerdacul cu Lavandă, Hoinar prin Sălaj, Griff Hotel, Direct Target, Fort Silvan, primăriile comunelor Creaca, Crasna, Ileanda și Sîg.
Peceiu – în fața bisericii
În cele șase zile de tabără, dincolo de momentele de socializare, de prezentările diferitelor cluburi fotografice reprezentate de artiști, de schimbul real de experiență avut, a contat cel mai mult faptul că au avut ce să fotografieze. Au fost abordate diferite categorii fotografice: fotografia de natură și peisaj, fotografia de portret, de arhitectură și patrimoniu, au fost imortalizate diferite meșteșuguri tradiționale.
Impactul mediatic al evenimentului, primul de acest gen din Sălaj, a fost mare. În perioada premergătoare taberei dar și în timpul desfășurării acesteia sau după încheierea ei, au apărut în presa scrisă locală nu mai puțin de 8 articole (Magazin Sălajean, Sălajul Pur și Simplu, blogul Foto-Travel). De asemenea, alte 8 articole au apărut în presa regională sau centrală dar și pe fluxul diferitelor agenții sau portaluri de presă (Adevărul, Agerpres, Graiul Maramureșului, ceinou.ro, stirilepescurt.ro, Transilvania-TV, revistablogurilor.ro). Activitățile taberei au făcut obiectul unei emisiuni a postului Sălajeanul TV dar și al unei emisiuni pe Radio România Actualități.
Tusa – biserica de lemn
Artiștii fotografi au lăsat un număr de peste 1200 de fotografii de foarte bună calitate, ce au intrat în patrimoniul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Proiectul se va încheia, însă, doar odată cu organizarea unei expoziții colective la Zalău, în care cele mai reușite fotografii ale artiștilor să fie prezentate publicului larg. Expoziția de fotografie ce se preconizează a fi montată în acestă toamnă pe simezele Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj va duce mai departe ”imaginea vizuală” a Țării Silvaniei.