Aida Șușter Borțan
Aida Șușter Borțan & Alexandra Andreea Calistru – mamă și fiică, femei și artiste din Grădina Maicii Domnului
Aida Șușter Borțan
M-am născut în Grădina Maicii Domnului, la Botoşani, în 23 septembrie 1967. Spre artă m-am îndreptat încă din copilărie, dar aceasta a fost pentru mine doar o foarte bună modalitate de exprimare, în unele cazuri un refugiu. Am început să acord mai multă atenţie aptitudinilor mele artistice mai târziu, aproape de vârsta de 30 ani, moment în care m-am hotărât să urmez cursurile Şcolii Populare de Artă din Botoşani, studii pe care mi le-am completat apoi ca autodidact. Am vernisat prima expoziţie personală în anul 2001 şi de atunci lucrările mele au fost prezente în fiecare an pe simezele galeriilor de artă din Botoşani, Suceava, Iaşi, Bucureşti.
În activitatea mea ca artist am încercat să explorez mai multe direcţii. Astfel, de-a lungul timpului am abordat grafică de carte, grafică pentru reviste de specialitate, pictură murală şi artă decorativă. Prezenţa în galerii s-a realizat atât prin artă religioasă reprezentată prin icoane şi vitralii, cât şi prin lucrări cu tematică laică, în ulei, pastel şi cărbune.
Lucrez de 15 ani în psihiatrie ca art-terapeut, la Spitalul Judeţean „Mavromati” din Botoşani. Nevoia de a înţelege mai bine trăirile bolnavilor m-a determinat să urmez cursurile unei facultăţi de psihologie. Atelierul de terapie este, pentru mine, locul unei maturizări spirituale, căci dramele pacienţilor se situează deasupra problemelor personale.
Începând din anul 2014 lucrez la un proiect de suflet, reprezentat prin seria de lucrări a expoziţiei „Chipuri ale sfinţeniei” („Chipuri în timp”). Aceasta conţine portretele unor mari duhovnici români, sfinţi ai închisorilor şi mari personalităţi creştine. Expoziţia de grafică este una itinerantă, ea a fost prezentată publicului în Botoşani, la Galeriile „Ştefan Luchian” şi la Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe”, în Dorohoi, la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob”, în Suceava, la Muzeul de Istorie al Bucovinei, în Fălticeni, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în Iaşi, la Muzeul Mitropolitan şi în Bucureşti, la Galeria Occidentului.
Speranţa mea este ca această expoziţie să poată fi extinsă prin adăugarea mai multor lucrări şi să-şi continuie drumul în galeriile din ţară.
Alexandra Andreea Calistru CV