Atunci când lucrezi într-un spital și vezi în jurul tău multă suferință nu poți să nu te gândești la un mijloc de a ajuta. Toți angajații spitalului, fie că sunt personal medical(medic, asistent medical, infirmieră), fie personal nemedical(inginer, contabil, economist), au un scop comun: a ajuta pacienții și familiile acestora să treacă poate peste cele mai grele momente din viața lor.
Lucrez în spital ca și asistentă medicală din 1987 și de-a lungul anilor am avut șansa să văd multe schimbari în bine, mai ales pentru că am fost de multe ori plecată în schimb de experiență în spitalele din Marea Britanie. Am învățat în Anglia că poți ajuta pacienții făcând și altceva în afara de tratament și îngrijiri, anume să inițiezi multe activități voluntare de strângere de fonduri. Una dintre activitățile comune tuturor spitalelor din Anglia este organizarea de concerte caritabile susținute de corul propriu al spitalului respectiv. Mi-a plăcut foarte mult această inițiativă și m-am gândit să încercăm și la spitalul nostru, Spitalul Județean de Urgentă Zalău. După sărbătorile de iarnă, la început de an 2016, am inițiat și demersurile pentru a înființa un cor în spitalul din Zalău.
Când vii cu o idee nouă ai întotdeauna emoții despre cum va fi primită propunerea de către colegi, așa ca începutul a fost unul rezervat. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să găsesc un profesor de muzică doritor să coordoneze activitatea corului și, spre bucuria mea, am găsit multă înțelegere din partea Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, de unde ne-a fost recomandat domnul profesor de muzică Zaha Florin. Tot ce trebuia să știe domnul profesor pentru început era că ne dorim un cor pentru spital, un cor care să susțină concerte caritabile de strângere de fonduri, dar că această activitate va fi susținută de voluntari și nu vor exista recompense materiale pentru dânsul sau pentru membrii corului. Am fost surprinsă pozitiv când domnul profesor a răspuns că este fericit să ajute spitalul și să facă aceasta activitate voluntar, pentru el fiind o bucurie faptul că la Zalău există proiecte de acest fel.
După finalizarea cu succes a primului pas urma să văd care este reacția colegilor din spital la propunerea de a fi membru într-un cor. Suntem aproximativ 1200 de angajați în spital iar dintre aceștia 30 au ales să facă parte din corul spitalului. Au înțeles de la început că prin munca lor pot să ajute, că au primit gratuit de la Dumnezeu talentul de a cânta și că fără eforturi deosebite ei pot prin cântec să ajute pacienții și familiile acestora. Nu poate să existe o satisfacție mai mare decât aceea de a-i ajuta pe oameni atunci când ei simt că au cea mai mare nevoie de ajutor, iar acest lucru îi face pe membrii corului să nu li se pară grele orele de repetiții săptămânale, care se desfățoară de regulă la finalul programului de lucru în spital.
Membrii corului au în comun harul de a cânta și dorința de a ajuta, ei sunt asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare de curățenie, brancardieri, economiști, registratori medicali, sunt oameni cu suflet care știu să pună pacienții în centrul atenției și care vor să ofere pacienților sprijin pe perioada spitalizării.
Până în prezent au fost doar două apariții ale corului, mai mult pentru a testa reacția publicului la ideea de a participa la un concert caritabil. Am fost surprinși plăcut de faptul că nu doar publicul dar și presa locală a reacționat foarte pozitiv și ne-au arătat că pentru ei ideea înființării corului este una foarte bună. Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să ne ofere speranța pentru cel mai mare concert pe care îl pregătim, concertul de Crăciun, când sperăm să reușim să adunăm fonduri în special pentru secțiile unde avem internați copii. Oricât de mulți ar fi banii de care dispune un spital și oricât de bine dotat cu aparatură și echipamente medicale ar fi acesta, întotdeauna este loc de mai bine și întotdeauna va exista nevoia de un aparat nou sau un mobilier confortabil pentru pacienți. Dacă prin activitatea corului vom reuși să îmbunătățim calitatea îngrijirilor pentru pacienți, fie și cu câteva fotolii în care să se poata odihni aceștia peste zi, eu cred că ne vom putea considera împliniți, în sensul că am trudit pentru o cauză nobilă.
Corul Vox San – Vocea Sănătății, al Spitalului Județean de Urgență Zalău ne ajută să ne gândim la pacienți din perspectiva umană și să ne deschidem sufletul în fața semenilor prin melodii precum Ave Maria, dar, în același timp, ne ajută și pe noi, colegii de muncă, să socializăm și să ne apropiem sufletește mai mult unul de altul, să căpătăm încredere că tot ce e benefic este posibil dacă îți dorești cu adevărat să se realizeze!