Mergând spre munte, din capitală, pe drumul național unu, te întâlnești la un moment dat, când încep să răsară coame de deal, cu posibilitatea de a evada mai devreme către frumos, pe un drum ca o buclă către o altă dimensiune, ca o ieșire din timp. Către un alt timp, am spune noi, un timp al vacanței, dar nu de orice fel, ci una muzicală, picturală, literară sau teatrală, după sufletul fiecăruia, după înzestrarea și talentul fiecăruia, în dorința de a se exprima pe sine.
Odată ajunși aici, ne-am oprit la prima gazdă bună, care cu generozitate ne-a deschis porțile, în persoana doamnei director a Casei de Cultură „Geo Bogza”, Alexandra Ioniță. Și astfel s-a născut Prologul Festivalului, o stagiune de concerte lunare, care se dorește a fi un dialog al generațiilor, o preluare de ștafeta scenică de la maeștrii culturii și artei românești de azi, de către copiii și tinerii care astăzi pășesc pe scenă cu emoție și evlavie. Și pentru că am început stagiunea în Anul Centenar, fiecare recital poartă o emblemă românească, reprezentând un omagiu adus compozitorilor noștri; astfel că Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Tiberiu Olah, Marțian Negrea, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu și Doru Popovici (trecut în eternitate în luna martie) sunt personalitățile la care am ales să ne raportăm până la finalul acestei stagiuni.
Efervescența scenică a acestor recitaluri este completată armonios prin vernisaje de artă plastică, ultimul, în luna februarie a acestui an, fiind al artistei Corinei Preda-Perianu, care ne-a dăruit o lume pastelată, autentic românească, bogată în expresie și variată în tematica propusă.
Fiecare recital derulat înseamnă încă un pas către festival, atât prin faptul că-i vom cunoaște, în avanpremieră, pe câțiva dintre profesorii pe care îi așteptăm cu nerăbdare în luna iulie, cât și prin atingerea celor patru domenii artistice propuse pentru vară.
Dorim ca Festivalul de la Câmpina să fie un „laborator” artistic în care vor crește, precum Făt-Frumos, în zece zile, toți cei care ne vor trece pragul și se vor „așeza” sub aripa unui maestru, căpătând ei înșiși aripi, încredere în sine și în harul dăruit fiecăruia de Dumnezeu. Va fi un loc al redescoperirii de sine, al curajului renăscut față în față cu scena, al confruntării cu ochiul criticului de specialitate, care va fi tot dintre noi, al inspirației și al creației, dar, mai ales, al bucuriei de a crește prin artă împreună, transformând, pe parcursul celor zece zile, orașul într-o sărbătoare.
Așadar, fiți bineveniți la Câmpina, între 3 și 13 iulie 2019, la întâlnirea cu artele și maeștrii lor, într-un dialog de vacanță de neuitat.