Spirit românesc – expoziție de artă textilă. Confesiuni de autor

Dedicată Centenarului Marii Uniri, expoziția Spirit românesc, vernisată în luna octombrie la Galeriile de Artă Universitas ale Universității de Artă George Enescu din Iași, a etalat pe simeze lucrări de artă textilă ce însumează eforturile mele creatoare din ultimii șapte ani.

În calitate de creator este extrem de dificil să fii obiectiv, într-o lume ce se pare că a renunțat la criterii clare de evaluare benefică .

Întotdeauna a existat merit fără glorie și glorie fără merit, succesul fiind relativizat de conjuncturi și influențe. Așadar, pentru orice expoziție, dar mai ales pentru una inspirată din folclor, cea mai sugestivă formă de apreciere rămâne reacția publicului. Și publicul chiar a reacționat cu sufletul!

Lucrările mele, interpretări contemporane ale unor teme tradiționale, realizate din fragmente de ștergare și dantele vechi, au stârnit cele mai diverse stări de spirit privitorilor: unii mi-au mărturisit că li s-au umezit ochii amintindu-și de casa bunicilor, altora le-au venit în minte cântecele copilăriei, ba chiar unele lucrări cu tematică religioasă i-a îndemnat pe alți vizitatori să rostească o rugăciune…

Dar, dincolo de tumultul emoțiilor, rămâne valabilă menirea artei de a filtra realitatea și de a comunica în mod sensibil, de a se institui într-o adevărată TERAPIE  pentru SUFLET. Peste ani, cei care au admirat expoziția își vor aminti de acele emoții, de acele asocieri cu momentele fericite ale vieții, cu ecourile copilăriei…

Mai mult decât aprecierile sofisticate ale criticilor de artă m-au mișcat mărturisirile vizitatorilor: sincere, oneste, neprețuite pentru mine.

Fragmentele din universul rural de altă dată, unelte și troițe, năframe și icoane retrăiesc o nouă viață, reunite în colaje și broderii, reconfigurând mozaicat dar coerent SPIRITUL ROMÂNESC.