Vasile Dumitru

Vasile Dumitru

Scriitor din Grădina Maicii Domnului. De meserie, dac.

Un sat din voievodatul Bărăganului

De | 2023-06-21T20:32:18+00:00 20 iunie 2023|

Două veacuri de atestare documentară a unui sat în câmpia Bărăganului, Sudiți, Ialomița. Clima aspră lasă doar ierburile mărunte și nepretențioase să se dezvolte în arșița câmpiei. Cum de oamenii au întemeiat sălașuri în asemenea condiții? Cât de grea a fost viața în Ardeal, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, ca oamenii să-și ia lumea în cap? Mai mare a fost nevoia de păstrare a limbii și credinței strămoșești decât bogăția câmpurilor și a dealurilor! Bejenari peste munți, cu cățel și purcel, ciobanii ardeleni „au descălecat”, precum voievozii de altădată, întemeind sate și păstrând vie flacăra milenară a neamului!

„Mândră Mărie”

De | 2023-03-24T11:29:33+00:00 23 martie 2023|

Trăim în locuri binecuvântate de Dumnezeu, locuri frumoase, încărcate de verdeață, locuri în care lumina și liniștea sunt chiar din Grădina Maicii Domnului! Din păcate, nu avem ochi să le vedem, nu avem timp să ne bucurăm de ceea ce este în jurul nostru! Cu atât este mai mare mâhnirea când trecem nepăsători pe lângă frumuseți create de mână de om, și mai ales de mână de femeie! Câți și când vedem mușcatele din ferestre, peretarele de deasupra patului sau icoanele păstrate de la bunici? Dar pereții exteriori îi vedem? Unele case par miniaturi de Voroneț, mici temple ale eternității Neamului!

Cugiria – țara din sufletul nostru

De | 2022-12-16T23:46:55+00:00 16 decembrie 2022|

Textul vrea să atragă atenția asupra multor locuri neștiute din țara noastră, adevărate guri de rai, dar care nu fac parte din trasee turistice din varii motive, cel mai important fiind lipsa publicității. Nefiind promovat, Cugirul este o oază de verdeață, un bazin de liniște, un loc de tihnă și de admirație. Poate că așa trebuie să rămână... Totuși, când îmi ridic privirea spre ulii care rotesc pe cerul siniliu, netulburați, eterni, când aud caii mărginenilor țăcănind pe asfalt, trecând spre piață cu desagi încărcați cu brânză și mere, nu pot să nu strig: Vizitați Cugiria!!!