Creație și oameni frumoși – Ardud 2018

Ardud este cunoscut ca un oraș turistic medieval, o zonă îmbrățișată de peisajul idilic, frumos conturat. Orașul este populat de oameni harnici, voioși și foarte prietenoși, care participă la evenimente educative, la susținerea culturii și a tradițiilor. Cetatea de la Ardud este înconjurată de o istorie interesantă și condimentată cu intrigi și legende misterioase. În Ardud, prin participarea la Tabăra de creație 2018, am legat prietenii, am realizat compoziții inspirate din motivele specifice zonei, cât și peisaje în Plein Air. Am avut ocazia să participăm ca spectatori la prima ediție a evenimentului ”Ziua Calului” și să vizităm orașul îngemănat al Ardudului, Nagyecsed, în Ungaria. Experiența în Ardud a fost cu totul aparte, memorabilă și demnă de a fi repetată!

Experiențele sunt proaspete și aș vrea să va împărtășesc o serie de constatări care, cine știe, vă vor impulsiona interesul și curiozitatea de a vizita acest oraș plin de mistere, oameni frumoși și peisaje plăcut conturate.

Debutând cu participarea la Tabăra de creație Ardud 2018, aceasta s-a convertit într-o întâlnire spectaculoasă dintre un grup de studenți însoțiți de coordonatorul lor și idilicul spațiu al Ardudului, care, până atunci stătuse pitit tocmai în nordul țării, departe de ochii si de sufletele lor, departe de energia Bucureștiului, la o cotitura la marginea plaiului românesc.

Așa am găsit noi Ardudul – pulsând molcom de vraja unor vremi apuse, în care umbra gravă a principilor și a voievozilor săi încă se înalță pe ziduri. Un vestigiu al veacurilor trecute, dar cu un suflu viu, în ale cărui vaduri curge amintirea învolburată a unor timpuri cufundate în mit și enigmă.

Am fost plăcut impresionată de acest oraș cu multe spații verzi și flori, de tot ce-ți oferă din punct de vedere turistic și nu în ultimul rând de locuitori care contribuie enorm la valorificarea acestui oraș prin amabilitate și ospitalitate.

Recunoștința noastră se îndreaptă către cei care au făcut posibilă aceasta punere în scena: Primăria Ardud, reprezentată de domnul primar ing. Ovidiu Duma și de Universitatea Națională de Arte București, secția Arte Textile și Design Textil, reprezentată de  doamna conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu. Cu bune intenții și profesionalism au zugrăvit expresia fericirii pe chipurile noastre.

Firul aventurii noastre în Ardud ne-a adus în cale oameni frumoși și buni, decupați parcă de fondul gri și tumultos al vieții cotidiene. Atunci am gândit că idealul grecilor a fost atins. Frumos, Bine și Adevăr laolaltă. Nu am avut nevoie de prea multe priviri pentru a schița profilurile acestor personaje. Oameni muncitori și destoinici, primitori și calzi, care știu să râdă când sunt fericiți, să fie alături când ai nevoie de sprijin, care cunosc prietenia și cinstea. Oameni care te învăluie cu brațele larg deschise, cu ajutorul necondiționat și zâmbetele lor fermecătoare, care te pot bine dispune doar într-o secundă. Prietenia este primul cuvânt care îți poate veni în minte și mai apoi o mare familie, care participă la evenimente educative, la menținerea curățeniei în oraș, susținerea culturală și cea a tradițiilor. Aceasta este urzeala din care sunt țesuți adevărații oameni.

Dar sărace sunt cuvintele atunci când încerci să pui în ele emoția, atunci când inima iți dă ghes. Noroc ca am putut să ne folosim de pensule și de culori. Ne bizuim pe ele să ducă mai departe crâmpeie din inima noastră, cioturi de cuvinte nerostite, puțin din frumosul natural captat de privirile noastre.

La Ardud am trăit mai multe vieți în 7 zile. Încă pot baga mâna în foc că pe acele meleaguri timpul curge după alte legi. Am trăit o epopee, ne-am umplut rezervoarele de frumos ale ochilor, am legat prietenii, am pictat sub veghea cerului, la umbra copacilor. Am avut ocazia să participăm ca spectatori la prima ediție a evenimentului unicat  ”Ziua Calului”, unde am fost copleșiți de măiestria vizitiilor și de eleganța cailor participanți. De asemenea, am vizitat orașul îngemănat al Ardudului, Nagyecsed, în Ungaria. Am cunoscut cetatea Ardudului, fecundă în mister si legendă. Ne-am cutremurat la auzul sorții Vilmei, și ne-am plimbat privirea peste blazoanele unor mari familii, peste cărămida seculară, din care de atâtea ori a fost clădit acest titan nestrămutat al trecutului. În Ardud ne-am întâlnit cu istoria, deci cu trecutul, cu prezentul, un azi luminos și prosper, cu garanția unui viitor asemenea, cu oameni străini care au devenit prieteni. Ne-am întâlnit cu pictura, cu lumina, ne-am întâlnit între noi și cu noi înșine .

Am plecat din Ardud, dar vibrația sa strălucește intermitent în țesuturile sufletului. Ușor, ușor aventura s-a apropiat de sfârșit, dar este un simplu  capitol. Pur și simplu, cărțile bune te îndeamnă să le răsfoiești de mai multe ori.

Acestea fiind spuse, sper ca gândurile mele și iubirea pe care o voi purta necondiționat pentru Ardud, să vă îndemne să oferiți șansa de a aprecia acest loc deosebit.