Treceți Prutul cu îndrăzneală

Astăzi, printre noi, se află și un grup de români din părțile Basarabiei. În primăvara aceasta s-a început un program pornit de peste Prut intitulat „Cunoaște-ți Ţara”!, care se va derula în lunile iulie și august şi va facilita venirea în România a peste 100.000 de fraţi basarabeni, dornici să-şi  cunoască Patria-Mamă. După câte ați văzut, i-am pus pe oaspeţii noştrii să rostească în fața frățiilor voastre și în fața lui Dumnezeu rugăciunea „Tatăl nostru” și l-au rostit așa cum m-a învățat și pe mine maica mea. Ați fost toți martori că l-au rostit în graiul părinților noștri. Aşadar, suntem de-un neam şi aparținem unei singure țări, „dulcea Românie”.

Iubiți credincioși, Basarabia este istoria unei lacrimi pe obrazul patriei noastre românești. Ar trebui să facem tot ce ne este în putință ca, prin cuvânt și rugăciune, să ștergem această lacrimă de pe obrazul patriei noastre! Am rămas singura țară din Europa care nu își are toți fiii săi acasă. Încă mai avem o fiică basarabă dincolo de Prut.

Iubiți frați basarabeni, vă îndemnăm să vă întoarceți la pieptul patriei-mamă, dar să nu veniți singuri peste Prut, ci să veniți cu zestrea lui Ștefan cel Mare și Sfînt, ca să întregim neamul și țara noastră şi  atunci când va veni Sfântul Ilie, când va veni Hristos, Fiul lui Dumnezeu, să găsească neamul acesta al nostru iarăși împreună, așa cum a hărăzit Dumnezeu să fie neamul și țara noastră!

La sfârşitul cuvântării Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Mitropolitul Banatului le-a dăruit un steag tricolor pe care a scris: ,,Îndrăzniți, Prutul ne este frate!”.

Menţiune: Mesajul ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului a fost rostit în data de 20 iulie cu prilejul hramului mănăstirii Izvorul Miron Româneşti din Arhiepiscopia Timişoarei, unde a participat şi un grup de fraţi români din Basarabia

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei