Îndemn

Sunt pictor iconar, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă promoția 2003, căsătorit cu Maria Magdalena și am două fete Sara și Irina. Provin dintr-o familie creștin ortodoxă cu puternice rădăcini religioase astfel încât educația religiosă și-a pus amprenta asupra mea.

Rolul familiei este unul decisiv în susținerea învățăcelului în taina iconografiei, mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru suportul și  susținerea de care am avut parte.

În fiecare zi, acea linie trasă cu pensonul, acea culoare amestecată în paletă sunt parte din simțirea iconarului. Sensibilitatea este dată și de rugăciune, nimic nu se poate realiza fără Dumnezeu.

Prin răbdare primim daruri diferite, noi avem datoria de a ni-l descoperi pe cel propriu; și de a-l înmulți. Trebuie să fim conștienți de faptul că doar prin muncă și perseverență vom evolua într-un mod profesionist – fiecare lucru pe care îl facem, trebuie să-l lucrăm bine.

Ziua în care am început cursurile Facultății de Teologie a fost momentul de declic – tainele iconografiei mi-au fost descoperite mult mai clar, am înțeles că am o misiune mult mai importantă și anume cea a credinței drepte și a ordinii morale. Nu poți fi iconar dacă nu deții această comoară. Credința și virtuțile, faptele bune și exemplul viabil trebuie să lumineze calea iconarului, ceas de ceas, zi de zi.

Prima experiență în iconografie a fost una emoționantă, apoi încurajat de părinți și de preotul duhovnic am făcut pași mărunți și timizi în această călătorie iconografică.

Primele icoane pe care le-am realizat nu au fost cele mai reușite din punct de vedere estetic dar au fost pictate cu sârguință și rugăciune, au fost momente minunate. Pot spune că abia după cinci ani încărcați cu experiențe frumoase și emoționante am descoperit puțin din tainele iconografiei.

De multe ori am fost întrebat ce simt în momentul în care pictez o icoană. Răspunsul meu a fost la fel de fiecare dată: bucuria și starea de rugăciune aduc folos nemăsurat, concretizat prin rezultatul muncii.   Icoana trebuie privită printr-o perspectivă spiritual – iconarul însuși rămâne și trăiește în acea dimensiune.