Unind România pe obcina neamului

Ansamblul Studențesc ARCANUL USV al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, are o istorie care se confundă cu cea a Universităţii. La două luni după înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava, la sfârşit de noiembrie 1963, maestrul coregraf Gigi VĂDUVA la iniţiativa rectorului Constantin CIOPRAGA, pune la punct o formaţie de jocuri populare, la care se adaugă în 1964, cu statut de colaborator, un mic taraf traditional şi doi solişti. De asemenea, din 1964, Ansamblul Folcloric Studenţesc Suceava, a început participările la concursurile studenţeşti naţionale (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi la evenimentele culturale ale vremii. De reţinut, prezenţa Ansamblului, la TVR Bucureşti, la o emisiune de divertisment regizată de inegalabilul Alexandru BOCĂNEŢ, în 1967. Apoi, în 1968, formaţia de jocuri populare primeşte a doua menţiune din istoria Ansamblului, la Festivalul Naţional Studenţesc Bucureşti.

În 1969, maestrul Gigi VĂDUVA pleacă la Târgovişte şi predă ştafeta maestrului coregraf Viorel VATAMANIUC, care colaborează cu orchestra condusă de maestrul George SÂRBU, în care activau printre alţii profesorii Gelu CUZIC, Ioan BOGHIAN şi maestrul trompetist Alexandru HAVRILIUC.

Însă, Ansamblul Arcanul s-a făcut cu adevărat remarcat în 1970, când a participat la Festivalul Naţional Studenţesc de Folclor de la Cluj Napoca, de unde s-a întors cu numeroase premii, inclusiv Marele Premiu pentru Ansambluri Folclorice Studenţeşti. Din acel an, ansamblul s-a clasat în mod constant pe locuri fruntaşe în toate concursurile la care a participat şi a început să fie prezent nu doar la manifestările artistice locale şi naţionale, dar şi în cele internaţionale.

În aceste condiţii, Ansamblul Arcanul a fost invitat şi a reprezentat România la Festivalul Internaţional Studenţesc de la Skopje (Macedonia), din toamna anului 1970.

Între 1981-1989, Ansamblul Studențesc Arcanul a suferit, ca toată societatea românească, de pe urma reducerii drastice a cheltuielilor destinate actului cultural, dar și dezvoltării și promovării unor forme a cultului personalității.

După 1990, când Institutul de Învățământ Superior devine Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, la inițiativa coordonatorului Ansamblului din acea perioadă, dr.ing. Mihai GRAMATICU, regretatul maestru Friedrich ŞVARŢ a preluat coregrafia Ansamblului, contribuind la revigorarea şi dezvoltarea formaţiei de jocuri populare a Ansamblului Studenţesc ARCANUL USV al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

În prezent, Ansamblul are în componenţă peste 70 membri – atât formaţie de jocuri populare și solişti vocali (studenţi, masteranzi sau tineri absolvenţi ai Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava), cât și orchestră colaboratoare.

Din anul 2005 până în prezent, coregrafia Ansamblului nostru este asigurată de ing. Ioan-Ilie NEMŢOI, absolvent al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar din toamna lui anului 2013, artistul Călin BRĂTEANU este coordonatorul artistic al Ansamblului. Coordonatorul general Ansamblului este dr. ing. Sorin POHOAŢĂ, care din anul 2010 este şi preşedintele Asociaţiei Cultural-Educative ARCANUL USV, care gestionează şi finanţează parțial activitatea Ansamblului.

Călăuziți de versurile marelui Bogdan Petriceicu Hașdeu:

Eu, din români îmi trag sorgintea,

C-o sfântă dragoste-i iubesc

şi pentru tot ce-i românesc,

oricând, şi braţele şi mintea

şi sufletul mi le jertfesc.

am crescut în paralel cu Alma Mater Sucevensis, promovând România adevărată și oamenii de caracter. Ansamblul Studenţesc ARCANUL USV are o istorie presărată cu turnee în ţară şi în străinătate, festivaluri şi concerte. Astfel, Ansamblul a fost mesagerul tradiţiilor şi culturii româneşti și al României adevărate, în țări precum: Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Polonia, Portugalia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Pentru evoluţiile încântătoare ale membrilor săi, Ansamblul Studenţesc ARCANUL USV a fost răsplătită cu peste 150 premii, distincţii, diplome de onoare şi de excelenţă. Din punctul de vedere al activității rodnice, Ansamblul Studențesc are în portofoliu an de an (după anul 2010), peste 50 evenimente cultural-artistice și 10-15 emisiuni de televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Iași, Național TV, Etno TV, Favorit TV, Prima TV Iași, Tele Moldova Plus, Bucovina TV Suceava, Nest TV Suceava, Cromtel TV Rădăuți, Plus TV Suceava, Intermedia TV Suceava, Rapsodia TV Botoșani, Litoral TV Constanța, Real TV Cernăuți).

În această perioadă în care se mimează orice – dragostea de om, dragostea de țară – Ansamblul Studențesc ARCANUL USV, a organizat un spectacol pentru cei care gândesc și simt românește, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare, Casa de Cultură a Studenților Suceava, pentru aniversarea celor 55 de ani de ARCANUL studențesc, în 26 aprilie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, Suceava a unit în Anul Centenar, Bucovina, Moldova și Banatul într-un concept de festival național de folclor, intitulat „Pe obcina neamului”.

În afară de Ansamblul Studențesc ARCANUL USV, ansamblurile invitate au fost ”Doina Timișului” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara și „Mugurelul” al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași.

Conceptul spectacolului a fost original, mergându-se ideea de obiceiuri vechi românești – „strânsură a satului”, „botez” și „nuntă” – puse în scenă prin jocuri, cântece de grup vocal, piese instrumentale și de orchestră.

La spectacol au participat atât primii doi coregrafi ai ansamblului, Gigi VĂDUVA și Viorel VATAMANIUC, cât și personalități ale culturii tradiționale românești.

Dacă ar exista Muzeul Frumuseții Sufletului Românesc, ce-ar scrie în dreptul ansamblului?

Ansamblul Studențesc ARCANUL USV reacționează la criza de valori la nivel macro şi microsocial prin promovarea evenimentelor și proiectelor bazate pe valorificarea potențialului cultural, uman și social, într-un mod inovativ și contemporan, păstrând în același timp autenticitatea și valorile tradiționale românești. Cu alte cuvinte, Ansamblul Studențesc ARCANUL USV promovează România adevărată, a oamenilor de caracter.

Dacă ar exista Muzeul Frumuseții Sufletului Românesc, ce-ar scrie în dreptul festivalului?

În această societate, în care se mimează orice – dragostea de om, dragostea de țară – Ansamblul Studențesc ARCANUL USV și Casa de Cultură a Studenților din Suceava, unește România „Pe obcina neamului”…