Călin Șabac

Călin Șabac

Călin Șabac a organizat recitaluri și concerte de muzică de cameră, expoziții de artă plastică, conferințe și simpozioane pentru institute academice de cercetare și universități în domeniile: fizică a laserilor și biofizică (NATO–ASI, SRBPA), chimie (University, IPC), inginerie electrică (ICPE); a ținut cursuri de formare în tehnica comunicării pentru Camera Română de Comerț și Industrii etc

Sunetul uitat al unui secol

De | 2022-12-28T13:57:21+00:00 16 decembrie 2022|

Numele proiectului e simplu şi sugestiv: „Muzici şi litografii din secolele XIX şi XX”...El a fost dezvoltat de „Centrul de Studii asupra Muzicilor Secolului 19” (în continuare-CSMSN) şi a fost conceput şi coordonat de pianista Karina Şabac, realizat în mare parte prin implicarea sa directă în descoperirea recentă a unei mari colecţii de partituri vechi, editarea unui CD cu înregistrări pe un pian istoric Streicher 1870 la Viena şi pe pian modern Steinway Spirio 2018 la Bucureşti, editarea unui album bilingv cu analize istorice, estetice şi prezentări ale industriei muzicale din perioada legată de apariţia acelor partituri, totul încheindu-se rotund cu o expoziţie unicat de litografii la Pelişor şi un concert cameral cu piese pentru pian ale secolului XIX şi începutului de secol XX, unele în premieră absolută.

Farmecul discret al Bucureștiului

De | 2021-07-07T11:48:52+00:00 24 iunie 2021|

Vă propun pentru mai departe două episoade care au apărut prin februarie-martie pe facebook, postate sub titlul: PODUL CALIŢEI, ÎNTRE CHIVERNISEALĂ ŞI PRĂPĂD, cu istorii legate de Mahalaua Caliţei, cea din zona străzilor Uranus, Coşbuc şi începutului de Rahova pe unde e Piaţa de Flori. Episodul 1 În care aflăm despre cum dintr-o fabrică valoroasă au mai rămas astăzi doar ruine şi un palat, despre frumuseţea arhitecturii industriale interbelice şi încercarea spectaculoasă de a reda bucureştenilor un cartier şi despre destinul unui şir de clădiri din cărămidă roşie, care timp de un secol au găzduit doar instituţii de învăţământ. Episodul 2 În care aflăm poveştile cu doi italieni care l-au ajutat pe regele Carol I să pună Bucureştii pe harta Europei, despre o Academie de şvarţuri, de capuţinere şi de bârfeală, şi despre clădiri emblematice din cărămidă roşie pe care istoria le-a hotărât a găzdui mai bine de un secol şcoli cu dascăli eminenţi şi destine tragice ale unor tineri studenţi militari.

„Regatul femeilor”, o comedie populara la teatrul din Giurgiu

De | 2019-12-16T22:39:37+00:00 16 decembrie 2019|

În versiunea românească, « Regatul femeilor » este o comedie populară, accesibilă pubicului larg, o satiră împotriva exagerărilor sexiste,scrisă în secolul XIX de autorul bulgar St. L. Kostov şi montată anul acesta la Teatrul Tudor Vianu din Giurgiu de Cosmin Creţu. Aflăm mai întâi că “patriarhatul” e la fel de rău în mâna femeilor ca şi în cea a bărbaţilor iar mai pe urmă că adevărata egalitate este cea în care fiecare îşi păstrează identitatea şi o respectă pe a celuilalt.

Cinci zile din Festivalul Internaţional al Teatrelor Dunărene din Giurgiu, FITeD 2018

De | 2018-12-19T21:51:04+00:00 19 decembrie 2018|

Teatrul „Tudor Vianu“ a înconjurat spectacolele de teatru cu recitaluri de muzică clasică, expoziţii de pictură sau documentare şi cu lansări de carte. Alături de teatrul din Giurgiu au urcat pe scenă teatre din Tulcea, Budapesta, Novi Sad, Virovitica şi Zadar, Ruse şi Bratislava. Regizorul veneţian Michele Casarin a montat Asediul Veneţiei, după A. Camus (Etat de Siege). Teatrul „Jean Bart“ din Tulcea a adus în fața publicului Angajare de Clovn de Matei Vişniec în regia lui Aurel Palade. Teatrul „Spirit“ din Budapesta a prezintat Tot atunci, anul viitor, o comedie romantică de Bernard Slade, în regia lui Andrea Sztárek. Teatrul „Mladih“ din Novi Sad a prezentat spectacolul Evgheni Oneghin, după romanul lui Pușkin. Teatrul Dramatic din Virovitica şi Teatrul de Păpuşi din Zadar a pus în scenă Kashtanka, după nuvela cu acelaşi nume a lui A. P. Cehov. Teatrul „Sava Ognjanov“ din Ruse a reprezentat Regatul Femeilor. Compania Debris din Bratislava a prezentat fantezia slovacă WOW. FITeD 2018 a fost o reușită.

De altfel, teatrul un miracol

De | 2018-10-01T19:17:42+00:00 1 octombrie 2018|

Rezumatul: Într-un orăşel mic şi ambiţios , într-o ţară cu mari riscuri sociale şi identitare dintr-o Europă cu derapaje, năucită de varii tsunami de informaţii reale şi false, o trupă de actori tineri şi un director de teatru entuziast au reuşit în câţiva ani să strângă comunitatea în jurul lor şi să o facă să îi accepte ca membri cu drepturi depline. Festivalurile teatrului din Giurgiu sunt, ca şi spectacolele lui, aşteptate, criticate sau lăudate dar întotdeauna cu interes şi curiozitate. Companiile de teatru europene invitate în aceste festivaluri au integrat Teatrul Tudor Vianu într-o reţea culturală de valoare, multiplicând şansele acestuia de promovare a artei scenei româneşti.